Het Signa gevelbekledingssysteem biedt gepatenteerde gevelpanelen waarop steenstrippen in een volledig geautomatiseerd productieproces worden aangebracht.

Verticaal metselwerk, subtiele reliëfs, zig-zag-patronen en ornamenten maken de gevel van Saxion Hogeschool in Enschede uniek. De traditionele baksteen is op een innovatieve manier toegepast met het Signa gevelsysteem. Technische kennis en samenwerking is de sleutel voor deze nieuwbouw.


Het Signa gevelbekledingssysteem biedt gepatenteerde gevelpanelen waarop steenstrippen in een volledig geautomatiseerd productieproces worden aangebracht. De bakstenen kunnen variëren in dikte voor het gewenste reliëf, er kunnen verschillende steensorteringen worden toegepast en de bakstenen kunnen horizontaal en verticaal worden verwerkt. Dit betekent dat het creatieve ontwerp exact volgens het ontwerp van de architect wordt gerealiseerd. 


Een geweven gevel

De gevel van Saxion Hogeschool verwijst met een ‘geweven’ effect naar de textielindustrie uit de 19e eeuw. Het ontwerp bestaan uit drie hoofdvormen. De meeste aandacht valt op de zigzag lijn, die bestaat uit horizontaal en verticaal geplaatste bakstenen. Deze zichtlijn gaat overal zigzaggend omhoog en wordt steeds afgesloten met een ornament. Dit ornament is geïnspireerd op de gevel van de vroegere Enschedese Textielschool. Het ornament is opgebouwd uit geglazuurde bakstenen met drie sierranden. Elke sierrand heeft weer zijn eigen reliëf en kleur. Het derde patroon heeft een verhoogd reliëf en is opgebouwd uit blokjes van 4 liggende en 4 staande bakstenen. Het verticale patroon loopt vanaf het maaiveld tot aan de daklijst.


Intense kleur door voegloze baksteen

Voor een sterke kleurbeleving zijn de bakstenen zónder voeg toegepast. De voegen zouden zo’n 20% van het oppervlak beslaan en de kleurbeleving nivelleren. Zonder voegen komt het rood van de bakstenen nog duidelijker naar voren, en wordt het ‘geweven’ effect van de gevel versterkt. De architect koos daarom voor ZERO®, de voegloze gevelsteen van Vandersanden Group. De drie patronen zijn in samenwerking met Vandersanden Group, ontwikkelaar van het Signa-systeem, geengineerd voor de gehele gevel. Voor elk kozijn, elke negge en elke hoek is een oplossing geïntegreerd in het patroon.  


Samenwerking leveranciers

De gehele gevel is prefab gemaakt in de fabrieken van Vandersanden Group in Spouwen (België). Hier is ook direct de kwaliteitscontrole uitgevoerd. De steenpanelen werden gecodeerd en deugdelijk verpakt op de bouwplaats geleverd. Daar waren alle voorbereidingen al getroffen zodat de steenpanelen direct gemonteerd konden worden. De samenwerking tussen leveranciers onderling en opdrachtgever heeft een schitterend resultaat opgeleverd.
 

Lees meer over dit project op de website van Vandersanden.