Zoektocht met rugzak vol wensen en eisen komt uit bij Triflex

Tivolo gerenoveerd terwijl garage open bleef

Parkeergarage Tivolo, in het centrum van Tilburg, is recent gerenoveerd. Tijdens de werkzaamheden moest de garage open blijven en mochten maximaal 150 van de 750 parkeerplaatsen buiten gebruik worden gesteld. Een enorme logistieke uitdaging met een prachtig resultaat.


Op zijn zoektocht naar het juiste product krijgt Jelle Lecluijze, bedrijfsleider van bouwmanagement en adviesbureau Solid Services, een rugzak vol eisen en wensen mee. Wat als eerste de rugzak in gaat is de NEN 2443, de norm waar parkeergarages aan moeten voldoen. “Een soort richtlijn. Hoe moet de garage eruit zien, hoe steil mag de hellingbaan zijn, hoe breed de rijbaan moet zijn in een bocht of hoe groot de parkeervakken moeten zijn. Dat soort dingen.” In het Tilburgse geval gaat het om een parkeergarage uit 1994, die ruimte biedt aan meer dan 750 auto’s. Er zijn meerdere hellingbanen, trappenhuizen en ook zijn een aantal parkeerplaatsen op hellende vlakken gesitueerd.


Levensduur verlengen en uitstraling upgraden

Solid Services krijgt vanuit de gemeente Tilburg de opdracht mee dat de levensduur van de constructie moet worden verlengd met 20 tot 25 jaar. In het Tilburgse geval wordt de constructie doorgelicht. “Wij kijken naar de gebreken en onderzoeken bijvoorbeeld de zinklaagdiktes van de stalen constructies. Zo kunnen we de restlevensduur vaststellen.” Ook onderzoekt het bedrijf  in hoeverre de wapening in de hellingbanen zijn aangetast door bijvoorbeeld chloriden. “Zout wordt tijdens de winterperiode gestrooid tegen gladheid en auto’s nemen het mee de garage in. Het is funest voor de wapening en bij een te lage dekking of een mindere kwaliteit beton moeten we dus zien hoe we zo’n hellingbaan verduurzamen.” Als laatste gaat de wens van de gemeente in de rugzak dat ze de parkeergarage een upgrade willen geven. Plafonds witten voor een aangenaam en veilig gevoel en voor de rest gebruik van heldere kleuren en goede belijning.


‘Routing en organisatie het lastigst’

De onderzoeken zijn geweest, bestektekeningen gemaakt en offertes getekend. Nog één dingetje: Tijdens de werkzaamheden mogen maximaal 150 van de 750 plaatsen buiten gebruik worden gesteld. En tijdens de Tilburgse zomerkermis moet de gehele garage weer beschikbaar zijn. Nee, Jelle Lecluijze krapte zich niet achter de oren. “De klus zelf viel wel mee”, bekent hij. “Eigenlijk was de routing en organisatie het lastigst.” Er worden telkens twee hellingbanen en één parkeerdek aangepakt waarbij maximaal honderdvijftig vakken gebruikt worden en het verkeer een goede doorstroming door de garage heeft.


Langs de meetlat van NEN 2443 gelegd

NBK Zuid voert de klus uit. Voldoen aan de NEN-norm is de minste van de uitdagingen die NBK te wachten staat. Projectleider Frank van der Sommen: “Solid Services voerde de directie, zij hebben ook de handelingen beschreven die wij op onze beurt weer moeten uitvoeren. Daarna leggen zij het weer ter controle langs de NEN-meetlat.” Van der Sommen herkent zich in de woorden van Lecluijze dat de klus op zich niet ingewikkeld was. “De logistiek was het meest uitdagende”, blikt hij terug. “Kijk, we weten wat we kunnen in de tijd die ervoor staat. En we wisten ook dat dat niet past in acht uur per dag, dus hebben we dag en nacht door gewerkt. Tot op de dag nauwkeurig konden we ons aan de planning houden”, klinkt het trots.


Van vies en vuil naar upgrade met uitstraling

Voor de coating van de vloeren en de bescherming van de constructie en hellingbanen zijn  de systemen van Triflex gebruikt. “s’ Nachts reinigden we de oppervlakken en spoten we de plafonds. Overdag brachten we de coating aan en de belijning. Daarna ging het naar het volgende vak. Zo konden we steeds in 24 uur van een vies en vuil deel van de parkeergarage naar een keurige geüpgrade parkeergarage met uitstraling”, concludeert Frank. Ook voor het zonaanschenen parkeerdak heeft Triflex een oplossing. Dit gedeelte kreeg een gewapende coating dat bestand is tegen extreme temperatuurverschillen.
 

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie