Dramatisch ontwerp met zwarte gevel- en straatstenen voor Shakespeare Theater

De juryprijs van de Architizer A+ Awards 2016 is toegekend aan het ontwerp van het Shakespeare Theater in Gdańsk (Polen).

De Award is een initiatief van de internationale architectuurwebsite Architizer. Het Shakespeare Theater van de Italiaanse architect Renato Rizze is gebouwd op het terrein waar sinds de 17e eeuw een theater stond. Het nieuwe ontwerp is gebaseerd op het historische theatergebouw in combinatie met nieuwe technieken. Het dak kan bijvoorbeeld worden geopend voor een openluchtvoorstelling. De gevel en de bestrating rond het gebouw zijn ontworpen met donkere baksteen, die in contrast staan met het rode metselwerk van de omringende gebouwen. Het theater is een voorbeeld van architectuur waarbij de gevel en de bestrating elkaar versterken.


Contrasten

Aan de buitenkant van het theater zijn gotische elementen aangebracht in de stijl van de oude binnenstad. Het gebouw heeft een theatrale uitstraling door de massieve vormen en de intense, donkere kleur. De zwarte kleur staat voor kracht en dramatiek. Eén gedeelte van het dak heeft een opvallende blauwe kleur en dit deel kan worden geopend tot twee reusachtige vleugels. Het gebouw ademt. Voor de gevel en de bestrating selecteerde de architect een donkere antraciet baksteen, beide in precies dezelfde kleur. Bij binnenkomst wordt de bezoeker verrast door een licht interieur met witte muren, heldere marmeren trappen en berkenhouten panelen. Inwoners van de stad vergelijken het theater met een schatkist: stevig en zwaar aan de buitenkant, verfijnd en gepolijst aan de binnenkant.


Multifunctioneel labyrint

De indeling van het gebouw schept een multidimensionaal kader voor verschillende activiteiten: theatervoorstellingen, vergaderingen, tentoonstellingen of andere evenementen. De plattegrond van het Shakespeare Theater is als een stad met een doolhof van smalle gangen (straten) en pleinen (hofjes). Er zijn twee verdiepingen met theaterfaciliteiten en kantoren, waarbij sommige ruimtes tot hotelkamers kunnen worden samengevoegd.


Theater

Het theater kan op 3 manieren worden gebruikt: met een open dak (de Elizabethaanse stijl), in de traditionele setting (waarbij het publiek zich voor het podium bevindt) en als een arena (met het publiek rond het podium). De smalle gangen rondom het publiek leiden naar een grote foyer en een openluchtpatio. Het publiek kan er bv. tijdens de pauze van een voorstelling samenkomen. En via de open dakterrassen is er een mooi uitzicht om de stad bekijken vanuit een ander perspectief. Het theater biedt plaats aan ca. 600 toeschouwers.


Ondersteuning dak

Om het dak te openen, is een speciale constructie nodig, want elk dak weegt 46 ton. In de buitenste muren zijn speciale balken in het metselwerk zichtbaar. Deze balken absorberen de druk van het open dak. Het dak heeft maar 3 minuten nodig om geopend te worden dankzij moderne technieken. De verschillende mechanismen en technische apparatuur gaan schuil achter een hoge muur.
 

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie