APAX combineert voordelen van bitumen en kunststof

APAX is een eenlaags dakbedekkingsysteem dat snel en eenvoudig is te verwerken

Voor de nieuwbouw van een Coop supermarkt in het Zuid-Limburgse Schimmert moest in heel korte tijd een dak van 600 vierkante meter waterdicht worden gemaakt. Uiteraard zonder daarbij concessies te doen aan de kwaliteit.


Eenlaags dakbedekkingsysteem

Vandaar ook de keuze voor APAX, een eenlaags dakbedekkingsysteem dat snel en eenvoudig kan worden verwerkt. Dit product - dat bitumen als basis heeft en is gemodificeerd met hoogwaardige plastomeren en elastomeren – is inmiddels al op vele projecten toegepast. Het fijne van het slechts 3 mm dikke APAX is dat het de voordelen van twee typen dakbaan combineert: enerzijds biedt het de stabiliteit van bitumen en anderzijds de eenvoudige en brandveilige verwerking van kunststof."


Minder weersafhankelijk

Bij de nieuwbouw van de Coop werd op een staaldak eerst een 0,2 mm dikke dampremmende laag aangebracht. "Daar overheen is een mechanisch bevestigde isolatielaag gekomen. De toplaag APAX is aangebracht met behulp van de hetelucht-lasmethode, waarbij de overlappen zijn geföhnd. Doordat je niet met open vuur hoeft te werken, voldoet deze dakbedekking ook aan de NEN 6050 voor brandveilig werken. Het voordeel van deze methode is ook dat je minder weersafhankelijk bent. Bij de aanleg van dit dak voor de supermarkt speelde dat nogal in de kaart, want in de vroege ochtenduren werd men geplaagd door vorst en overdag regende het soms. Aangezien je bij de hete lucht-lasmethode geen ondergrond hoeft te hechten, kun je na een regenbui in een mum van tijd weer aan de slag. 


Randafwerking

Behalve de 600 m² grote nieuwbouw is de Coop-winkel ook nog uitgebreid met een laad- en losbordes van circa 120 m². Voor de randafwerking van beide dakoppervlakken is gebruik gemaakt van de zelfklevende APAX ZK. APAX is - dankzij de superstabiele inlage van polyamide/polyester PSP tri-laminaat - nagenoeg krimpvrij, en dus ook zeer geschikt voor dakrandafwerking.


Projectinformatie:
  • Project: nieuwbouw Coop supermarkt, Schimmert
  • Opdrachtgever: Swelsen Bouw- en plantontwikkeling, Sittard
  • Realisatiefase: februari-maart 2016
  • Uitvoering: Brandsma Dakservice BV, Schinnen
  • Leverancier: Troelstra & de Vries BV, IJlst (Frl.)
« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie