Veiligheid en comfort dankzij deuren in verbouwd Poppodium 013 Tilburg

Voor de toegangs- en vluchtwegen van de zalen werd Merford gevraagd om op korte termijn deuren te leveren die voldoen aan de gestelde eisen op gebied van geluid, brand en vluchtfunctie.

Na een grondige verbouwing is poppodium 013 weer de grootste van Nederland en voldoet het aan de wensen van deze tijd. De zalen zijn vergroot en flexibeler inzetbaar geworden en er is meer comfort voor bezoekers en artiesten. Voor een veilig en comfortabel concertbezoek diende geluidwerende, brandwerende toegangs- en vluchtdeuren toegepast te worden. Ondanks de uitdagende levertijd kon Merford hier tijdig in voorzien.
In 1998 werd in Tilburg een nieuw poppodium gebouwd, een unicum in Nederland op dat moment. In de loop van de tijd zijn de eisen van zowel bands als publiek veranderd en zijn er in Nederland ruim 60 vergelijkbare podia geopend. Poppodium 013 had door de zaalomvang beperkte mogelijkheden om voldoende variëteit aan bands en artiesten te trekken en te kunnen concurreren met andere podia. 


Van drie naar twee zalen 

De grote zaal, de Main, is vergroot van 2000 naar 3000 plaatsen en is daarmee de grootste van Nederland. De zaal is flexibel in te delen voor respectievelijk 1400, 2300 of 3000 bezoekers. De kleine zaal heeft door het samenvoegen van twee kleine zalen een capaciteit tot 700 plaatsen gekregen. Door de uitbreiding van de zaalcapaciteit heeft het publiek meer ruimte en kan 013 een breder segment artiesten trekken. Naast de capaciteit zijn ook de toegangswegen en de faciliteiten verbeterd. Door vernieuwing van het geluid en licht komen concerten nog beter tot hun recht. Ook de artiestenruimten zijn volledig vernieuwd en modern uitgerust. Kortom: meer comfort en een betere beleving. 


Deuren voor veiligheid en comfort

Gebouwen zoals poppodia waar veel mensen samenkomen dienen volgens de bouwwetgeving (Bouwbesluit) te voldoen aan strenge eisen op het gebied van vluchtmogelijkheden en brandcompartimentering. Tevens dient geluidsoverlast naar de omgeving en tussen de diverse ruimten zoals expeditie, zalen, verkeersruimten en technische ruimten beperkt te worden. 

Akoestische schuifdeuren

Voor de toegangs- en vluchtwegen van de zalen werd Merford gevraagd om op korte termijn deuren te leveren die voldoen aan de gestelde eisen op gebied van geluid, brand en vluchtfunctie. Om geluidsoverlast van het laden en lossen te voorkomen en uitbreiding van brand te beperken leverde Merford voor beide zalen akoestische schuifdeuren in combinatie met brandwerende rolschermen voor de doorgang van zaal/podium naar expeditieruimte. De vernieuwde toegangs- en vluchtdeuren van de zalen zijn geluid- en brandwerend (60 minuten) uitgevoerd en voorzien van vluchtfunctie (volgens EN 1125). 


Omdat de eerste concerten na de verbouwing al gepland stonden was de uitdaging de deuren snel te produceren en te monteren zodat de zalen opgeleverd konden worden voor gebruik. Uiteindelijk werd vlak voor het eerste concert de laatste deur geplaatst en kon het vernieuwde poppodium weer in gebruik genomen worden. Bezoekers kunnen dankzij de hoge geluidwering van de deuren ongestoord genieten van het concert en zijn in geval van calamiteiten verzekerd van een veilige vluchtweg. Ondanks de uitbreiding van het poppodium is ook de geluidsoverlast naar de omgeving verbeterd door verplaatsing van de ingangen en een betere logistieke doorstroming. 

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie