Markthal sleept Rotterdam Architectuurprijs in de wacht

De bekleding van Guardian SunGuard®-glas staat mede in het zonnetje

De spectaculaire gewelfde Markthal van Rotterdam maakt duidelijk indruk op meer mensen dan alleen zijn bezoekers. Het 100 000 vierkante meter grote, voor gemengd gebruik bestemde gebouw – dat onder andere 228 appartementen, een honderdtal marktkraampjes, een supermarkt, restaurants en 1200 parkeerplaatsen herbergt – sleepte onlangs de prestigieuze Rotterdam Architectuurprijs in de wacht.


Glas, glas en nog meer glas

De buitenmantel van het gebouw dat werd ontworpen door het Nederlandse architectenbureau MVRDV, bevat 10 000 vierkante meter Guardian SunGuard® SuperNeutral® 70/41- en Guardian ExtraClear®-glas. Dit is zowel voor de ramen van de appartementen als elders gebruikt. Het Duitse bedrijf Hero-Glas Veredelungs GmbH fabriceerde alle isolerende beglazingen en het Nederlandse glasbedrijf AKS Bouw BV stond in voor de gevel.


Typisch marktplein

MVRDV's eigen website spreekt van 'een veilig, overdekt plein dat zich bevindt onder een boog, ontworpen als een omkering van een typisch marktplein en zijn omringende gebouwen'. 'Overdag doet het gebouw dienst als centrale markthal, na sluitingstijd wordt het een enorme, overdekte, goed verlichte publieke ruimte, die levendig blijft dankzij de restaurants op de eerste verdieping.'


Architectuurcentrum

De prijs zelf wordt georganiseerd door AIR, het architectuurcentrum van Rotterdam, dat zegt als doel te hebben de architectuurstandaard in de stad te verhogen en een identiteit te creëren voor Rotterdam. Dit wil het bereiken door de samenhang van het stedelijk weefsel en de levendigheid van de stad onder de aandacht te brengen.


Feestelijk en multifunctioneel

De uitreiking van de prijs vond plaats in het stadhuis van Rotterdam op 16 december 2015. Op MVRDV's website wordt het commentaar van de jury geciteerd, die stelt dat de Markthal een grote bijdrage levert aan de huisvesting in Rotterdam en individuen in staat stelt 'zich te vestigen in een feestelijke, multifunctionele ruimte met een marktfunctie, winkels en restaurants, en niet op de laatste plaats een onmiskenbare iconische uitstraling. Het is een aanwinst voor de stad.'


Nieuw hart voor Rotterdam

Het gebouw werd opgetrokken voor projectontwikkelaar Provast Nederland BV en vormt een volledig geïntegreerde, duurzame combinatie van voeding, ontspanning, leven en parkeren in het Laurenskwartier, het nieuwe hart van de binnenstad en het oorspronkelijke vooroorlogse centrum van Rotterdam.


Uitstekende selectiviteit

Guardian SunGuard SN 70/41-glas biedt een erg hoge lichttransmissie in combinatie met lage zontoetreding. De multifunctionele coating vermindert de behoefte aan kunstlicht en biedt een uitstekende bescherming tegen de zon, gecombineerd met een voortreffelijke thermische isolatie.


Voor meer informatie kunt u terecht op: www.eu.en.sunguardglass.com

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie