Ontwerpen tonen veelzijdigheid Forbo’s nieuwe vloer

Lex Pott, Raw Color en Thomas Eurlings creëren eigen Marmoleum Modular dessin

Lex Pott (ontwerptalent van het jaar 2015 volgens de Volkskrant), het verfijnd hippe, Eindhovense ontwerpduo Raw Color en de subtiele alleskunner Thomas Eurlings hebben in de afgelopen maanden een Marmoleum Modular vloer ontworpen voor Forbo Flooring.

Hiermee wil Forbo een eigentijds en oprecht gezicht geven aan Marmoleum; een vloer die door en door gezond is (bacteriën hebben geen kans op deze ondergrond; de vloer stoot bovendien geen ongezonde stoffen uit zoals vinyl wel kan doen) en bovendien superduurzaam (samen met de hout de duurzaamste vloer ter wereld, aldus een LCA van de Universiteit van Leiden). De fraaie nieuwe ontwerpen passen naadloos in de collectie zoals die eerder door het eigen designteam van Forbo werd ontworpen.

Optische illusie

Voor de vloer van Lex Pott, genaamd Marmoleum Modular by Lex Pott, was de kleur het uitgangspunt. De Marmoleum Modular vloer bestaat uit een combinatie van kleuren die gezamenlijk een nieuwe kleur vormen. Dit gegeven deed Lex - bekend vanwege zijn rauw intuïtieve manier van werken; in zijn werk gaat hij terug naar de oorsprong van de materialen die hij gebruikt - denken aan het weven van kleuren waarbij verschillende banen een nieuw patroon vormen. Aangezien de vloerdelen bijna als een modulair weefsel in elkaar vallen, was het een interessant gegeven om de kleuren zodanig op te bouwen dat er een weefsel van kleur ontstaat. De gelaagdheid van tinten zorgt voor diepte in de vloer die normaal gesproken eendimensionaal overkomt. Door de optische illusie van een gekleurd weefsel komen diepte, vorm en het patroon op een harmonieuze wijze samen. De vloer is ontworpen in vijf kleurvarianten om zo de diversiteit van het concept te benadrukken.

Diagonaal grid

Het vloerpatroon Diagonal Fade van Thomas Eurlings op zijn beurt bestaat uit een diagonaal grid met daarin banen van verschillende kleuren. De kleuren lopen van donker naar licht waardoor de vloer een extra dimensie aan de ruimte geeft. De diagonale lijnen benadrukken dit effect nogmaals. Kleur en kleurverlopen spelen een grote rol in het werk van Thomas. Deze elementen zijn duidelijk zichtbaar in dit ontwerp. Ook het onderzoek naar de traditionele grenzen tussen vorm en functie is terug te vinden in zijn vloer. Heldere ontwerpen en duidelijke icoonstukken maken Thomas’ werk eenvoudig toegankelijk. Om de essentie te ontdekken moet de kijker meer nauwgezet kijken en zijn verbeeldingskracht gebruiken.

Grafische composities

Een continue zoektocht naar ‘zachte’ systemen kenmerkt het werk van Raw Color (bestaande uit Daniera ter Haar en Christoph Brach). Hun ontwerp voor Marmoleum Modular is zo’n systeem. Gebruikers kunnen kiezen tussen dichte en meer open composities en deze zowel horizontaal als verticaal in een ruimte toepassen. Een visuele sequentie - het ontwerp is Sequence gedoopt - passend bij het interieur dat het karakter van de ruimte versterkt. Ook dit werk van Raw Color weerspiegelt een verfijnde behandeling van materiaal en kleur door grafische vormgeving en fotografie te combineren.

Geïntroduceerd in 2015

Marmoleum Modular werd vorig jaar op de markt gebracht. De collectie nodigt uit tot spelen en het maken van eigen vloerontwerpen. Met zes tegelformaten van XL tot klein, 61 kleuren en vier basisdessins is werkelijk alles mogelijk wat u als klant maar wilt; van heel subtiel tot heel uitbundig en van modern tot klassiek. Marmoleum Modular past ook uitstekend in de trend van multifunctionele gebouwen met meerdere identiteiten en toepassingen. Kijk bijvoorbeeld naar kantooromgevingen waar werk en vrije tijd zich steeds meer vermengen, wat zich weer uit in behoefte aan grotere diversiteit in sfeer, maar ook naar ziekenhuizen waarin bijna elk segment zoals education, retail, leisure en office vertegenwoordigd lijkt. Daar hoort een flexibele manier van inrichten bij, waar de nieuwe collectie zich juist op laat voorstaan.

Super-floor

Marmoleum Modular is zoals gezegd milieuvriendelijk en gemaakt van natuurlijke, biobased grondstoffen en gerecyclede materialen. Een belangrijk bestanddeel is het verantwoord geteelde lijnzaad. Dit kleine superfood-zaadje wordt vaak in gezonde levensmiddelen gebruikt zoals muesli. Ook de rest van de ingrediënten van Marmoleum zoals houtmeel, hars en jute zijn hernieuwbaar en biologisch verkregen. Daarnaast kunnen een groot deel van het afval en oud Marmoleum hergebruikt worden.

100% Hollands

Marmoleum is puur Dutch Design en wordt in Nederland, Assendelft, geproduceerd. Hier staat de Marmoleum Modelwoning en is te zien en ervaren hoe veelzijdig en sfeervol Marmoleum kan zijn. Van alle kleuren kunnen gratis stalen worden meegenomen. Voor de openingstijden en veel meer info over Marmoleum Modular zie www.forbo-flooring.nl.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie