Aardbevingsbestendig verankeren

Opnemen van aardbevingslasten bij uitkragende bouwdelen met Schöck Isokorf® technologie

De laatste jaren is het aantal aardbevingen in Groningen toegenomen, waarbij met name de toename in kracht van de bevingen zorgwekkend is.

Aardbevingsbestendig bouwen zal in de toekomst daarom een steeds belangrijkere plek in de bouwwereld innemen en het is van essentieel belang dat uitkragende bouwdelen zeker verankerd worden. Met de producten en de kennis van Schöck is aardbevingsbestendig verankeren van zowel beton- als staalbalkons mogelijk. Met de bestaande Isokorf® oplossingen voor staal-staal en beton-staal aansluitingen is het opnemen van aardbevingslasten reeds mogelijk. Om deze zekerheid ook bij beton-beton aansluitingen te bieden heeft Schöck onlangs een nieuw verankeringselement geïntroduceerd: Schöck Isokorf® EQ.

Extra krachten

In het geval van aardbevingen komt een gebouw in beweging en wordt er extra kracht uitgeoefend op de constructie. Indien het gebouw voorzien is van uitkragende bouwdelen, zoals een balkon of galerij, dan wordt deze thermisch gescheiden van de hoofddraagconstructie. In de praktijk wordt hiervoor een thermische onderbreking zoals een Schöck Isokorf® toegepast. Bij seismische activiteit wordt de aansluiting door de trilling extra belast. Het is daarom essentieel dat de aansluiting correct ontworpen is om de additionele krachten op te nemen.

Opname aardbevingslasten met Schöck Isokorf®

De Schöck Isokorf® thermische onderbrekingen nemen, afhankelijk van het type aansluiting, extra dwars-, trek- en drukkrachten op. Naast de dimensionering van de Isokorf® elementen spelen de toegepaste materialen een belangrijke rol in de weerstand die het element biedt. De verschillende elementen zijn uitgevoerd met roestvaststalen staven, welke zeer taai zijn in gedrag. Deze taaiheid zorgt ervoor dat de elementen een grote weerstand tegen vermoeiing hebben en uitstekend plastisch kunnen vervormen. De samenstelling van de Isokorf® in combinatie met de taaiheid van de staven maakt dat aardbevingslasten in horizontale richting opgenomen worden.

 
Voor het opnemen van additionele krachten in verticale richting is met Isokorf® type KS (beton-staal) en type KST (staal-staal) reeds mogelijk. Toepassing van deze elementen vraagt om een nauwkeurige engineering, waarbij de aardbevingsspecialist van Schöck de hoofdconstructeur ondersteunt. Voor opname bij beton-beton aansluitingen wordt de Isokorf® EQ als versterking/versteviging toegevoegd.

Brochure: Voorbeeldberekeningen

Op dit moment ontbreekt het nog aan een nationale bijlage bij de Eurocode voor aardbevingen zoals deze in Nederland voorkomen. Omdat aardbevingen in Nederland geen tektonische oorsprong hebben, verschilt de situatie van landen als Frankrijk of Italië. De uitdaging ligt daarom bij architecten, constructeurs en leverancier gezamenlijk om verankeringen veilig te ontwerpen. Om bij te dragen aan de kennis rondom het verankeren van balkons met Isokorf® heeft Schöck een speciale brochure uitgebracht hierover. Een technisch specialist van Schöck legt in deze brochure kort en bondig uit wat de effecten van aardbevingen zijn op een balkonaansluiting. Op basis van twee voorbeeldberekeningen wordt daarnaast een beton-beton (met Isokorf® EQ) en een staal-staal aansluiting berekend en uitgewerkt.

Schöck Isokorf® type EQ (EarthQuake)

Het nieuwe Schöck Isokorf® EQ element draagt druk-, trek- en dwarskrachten over in horizontale richting. Het element wordt als versteviging aangebracht en geldt daarmee als toevoeging op de bestaande aansluiting met Isokorf® elementen. De Isokorf® EQ wordt daarom altijd toegepast in combinatie met standaardtypen Schöck Isokorf® elementen. Het element ligt tussen twee elementen in en kan niet los toegepast worden. In de nieuwe Technische Informatie zijn capaciteitstabellen, dwarsdoorsneden en bovenaanzichten van de Isokorf® EQ beschikbaar.

 
Kijk voor meer informatie en downloads op de website van Schöck.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie