Gira rookmelder Dual/VdS zorgt voor dubbele veiligheid

Gira brengt rookmelder voor thuisgebruik op de markt.

Bij brand hebben rookmelders zich al vaak als echte levensredders bewezen. In bepaalde delen van Duitsland zijn ze daarom bij nieuwbouw al verplicht en ook elders zullen deze zinvolle regeling volgen.

Om de installateur bij de verdere ontsluiting van deze lucratieve markt te ondersteunen, heeft Gira nu een rookmelder voor thuisgebruik op de markt gebracht waarbij voor het eerst 2 detectiemethoden worden toegepast. Deze zorgen niet alleen voor dubbele veiligheid, maar tegelijkertijd voor een uitbreiding van het toepassingsgebied van rookmelders.

Twee meetprincipes in één apparaat

De Gira rookmelder Dual/VdS verenigt 2 meetprincipes in één apparaat. Als gecombineerde rook- en warmtemelder werkt hij volgens het principe van optisch strooilicht met processorgestuurde signaalverwerking. Daarnaast wordt echter nog een thermodifferentiaalsensor gebruikt die uitsluitend warmte registreert.

 
In ruimten met rook-, damp- of stofontwikkeling kan het optische strooilichtsysteem eenvoudig worden uitgeschakeld en daarmee een vals alarm worden voorkomen. Hier garandeert het thermische principe de veiligheid.

Overal in huis geschikt

De Gira rookmelder Dual/VdS optimaliseert niet alleen de detectie van verschillende soorten brand in de ruimte, maar breidt het toepassingsgebied van de kleine levensredder ook uit naar gebieden met onvermijdbare storende invloeden, zoals keukendampen of stof. Daarmee is het apparaat niet alleen geschikt voor woon- en slaapkamers en gangen, maar ook voor keuken, badkamer of garage en kelderruimten. Het apparaat is vanzelfsprekend BOSEC-gecertificeerd (Belgian Organisation for Security Certification).

Levensduur 10 jaar

De batterijgevoede Gira rookmelder Dual/VdS beschikt over VdS-goedkeuring conform de norm 14604. Het apparaat is uitgerust met een batterijwisselaanduiding. Wanneer geen batterij is geplaatst, kan de rookmelder niet eens op de voet worden vastgezet. De batterijlevensduur bij standalone gebruik met een lithiumbatterij bedraagt ca. 10 jaar. De beveiliging tegen ompoling voorkomt beschadiging van het apparaat door verkeerd geplaatste batterijen.

Vals alarm

De Gira rookmelder Dual/VdS beschikt daarnaast over een automatische zelftest die alle apparaatfuncties regelmatig controleert, inclusief de batterijlevensduur. Door de processorgestuurde vervuilingsbewaking is het apparaat zeer betrouwbaar met betrekking tot valse alarmen. Via de geïntegreerde functieknop kunnen de afzonderlijke productfuncties altijd worden geactiveerd, zoals het uitschakelen van het apparaat gedurende 15 min.

Diepe slaap

Door middel van een voet met netvoeding kan de Gira rookmelder Dual/VdS ook in het 230V lichtnet worden gebruikt. De functies van het apparaat kunnen optioneel worden uitgebreid met een draadloze of relaismodule. Bij alle typen bedrijf kunnen maximaal 40 rookmelders onderling worden gekoppeld. In een noodgeval slaat één Gira rookmelder Dual/VdS alarm en activeert alle aangesloten rookmelders die vervolgens ook alarm slaan. Een luid, pulserend waarschuwingssignaal van ca. 85 dB(A) wekt de bewoners zelfs uit een diepe slaap.

 

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie