Colt voorziet in onder (over)druk presteren!

Colt heeft geldende normen en eisen voor overdrukinstallaties uitgewerkt in handzaam naslagwerk.

Met het realiseren van een bouwwerk dient nadrukkelijk aandacht besteedt te worden aan brandveiligheid zodat bij een brand de aanwezige personen een veilig heenkomen kunnen vinden, de hulpdiensten de brand effectief kunnen bestrijden en de brand nauwelijks of geen effect heeft op haar omgeving.

 
Onze wetgeving heeft hierin voorzien en heeft de eisen voor een veilig bouwwerk geconcretiseerd in het Bouwbesluit.
In een aantal situaties kan of wil de ontwerper/opdrachtgever niet geheel voldoen aan het eisenpakket zoals deze in het Bouwbesluit is geformaliseerd. De wetgever heeft hierin voorzien en biedt daarom de mogelijkheid om te voorzien in gelijkwaardige oplossingen (artikel 1.3 gelijkwaardigheidsbepaling).

Overdrukinstallatie

Voor trappenhuizen en brandweerliften geldt dat een overdrukinstallatie als (gelijkwaardige) voorziening kan worden toegepast.
Een overdrukinstallatie creƫert een drukverschil tussen de te beveiligen ruimte (het trappenhuis, de liftschacht) en de aangrenzende ruimte. Dit drukverschil zorgt dat rook niet de te beveiligen ruimte kan binnendringen. Bij het openen van een deur naar de overdrukruimte vervalt de overdruk grotendeels. De overdrukinstallatie moet in deze situatie een dusdanige luchtsnelheid over de geopende deur realiseren dat ook hier de rook niet de te beveiligen ruimte zal binnendringen.

Niet op de hoogte

Colt International merkt in de praktijk dat partijen die verantwoordelijk zijn voor realisatie niet geheel van de vigerende regelgeving op de hoogte zijn of te gemakkelijk met deze, toch ingewikkelde, materie omgaan. Daardoor zijn er in Nederland veel overdrukinstallaties die dit predicaat niet verdienen en in een calamiteitensituatie niet de veiligheid zullen bieden waarvan men wel uitgaat.

Naslagwerk

Een overdrukinstallatie is een complex samenspel van noodzakelijke maatregelen en technieken. Colt International heeft daarom de, voor overdrukinstallaties, geldende normen en eisen evenals aandachtspunten uitgewerkt in een handzaam naslagwerk. Dit naslagwerk is te bestellen bij Colt International t.a.v. de afdeling Brandveiligheid (info@coltinfo.nl).

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie