Voorkom met Jonka risico's in de meterkast

Meterkasten van vóór 2008 zijn potentieel gevaarlijk voor de gezondheid

Uit onderzoek, van de NEN- commissie 2768: meterruimte, is gebleken dat de temperatuur in een meterkast – zonder voldoende ventilatievoorzieningen – zodanig kan oplopen dat dit gevaar kan opleveren voor de gezondheid.

 
Tegenwoordig wordt de meterkast gevuld met meerdere installaties, bijvoorbeeld voor telefonie en internet, waardoor de temperatuur in de kast kan oplopen tot boven de 35°C.

Legionellagevaar

Veel meterkasten zijn uitgevoerd met watervoorzieningen. Om de mogelijke aangroei van bacteriën (bijv. legionellabacterie) te voorkomen, mag de temperatuur van het water hierin niet hoger dan 25°C zijn.

Explosiegevaar

Bij gasmeters bestaat er altijd een mogelijkheid dat er gaslekkage ontstaat rond de aansluiting van de meter. Goede ventilatie van de meterkast is dus van groot belang om de kans op explosiegevaar te verkleinen.

Rooster brengt rust

Om die reden eisen de meeste nutsbedrijven sinds 2008 dat er twee roosters in de deur geplaatst worden. Alle meterkasten van voor 2008 zijn echter niet uitgevoerd met roosters in de deur. Om de veiligheid van bewoners nog beter te kunnen waarborgen, wordt in 2015 de nieuwe NEN 2768 vastgesteld. Daarin is vastgelegd dat ventilatievoorzieningen aan de voorzijde van een meterkast verplicht zijn.

Kleine ingreep volstaat

Wilt u een bestaande meterkast aan de eisen van nu laten voldoen, dan is het niet noodzakelijk om de gehele meterkast te vervangen. Jonka b.v. biedt vier mogelijkheden:

  • Bestaande deuren aanpassen en voorzien van twee roosters met een vrije doorlaat van 0,02 m².
  • Bestaande deuren en bovenpaneel aanpassen en voorzien van 2 roosters met een vrije doorlaat van 0,02 m².
  • Bestaande deuren vernieuwen. Nieuwe deuren zijn voorzien van 2 roosters, nieuwe paumelles en standaardslot. (voor minimale hinder bij bewoners)
  • Bestaande deuren en bovenpaneel vernieuwen. Deze zijn voorzien van 2 roosters, nieuwe paumelles en standaard slot. (voor minimale hinder bij bewoners).
« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie