Renovatie: uitgelezen moment om een groendak te overwegen

Grote voordelen voor milieu, levensduur dakbedekking, thermische- en geluidsisolatie en uiterlijk.

De hoogwaardige en innovatieve daktuinsytemen van Zinco maken meervoudig ruimtegebruik van renovatiedaken mogelijk.

 
De meest voorkomende redenen voor renovatie van een plat dak zijn uiteraard (kans op) lekkage en de wens tot verbetering van de thermische isolatie. En waarom niet gelijk kijken naar de vele voordelen van een groen dak? Uiteraard moet de constructie van het dak het gewicht van een groendakopbouw kunnen dragen. Als uitgangspunt kan men in de regel aannemen dat een voormalig grinddak genoeg draagkracht heeft voor een groendak.

De voordelen van dakbegroening

Wanneer bij renovatie de dakbedekking toch vervangen dient te worden, loont het de moeite om te onderzoeken of een groendak een mogelijkheid is. Naast de uiterlijke meerwaarde - een dak met  bloemen en planten ziet er natuurlijk beter uit dan een vlak met zwarte dakbedekking of grijs grind - is er nog een aantal redenen om een vegetatiedak te overwegen.

Functie en waarde

De aanleg van een groendak draagt bij aan waardebehoud van het gebouw. Het groen beschermt de dakbedekking tegen temperatuurschommelingen, UV-straling en andere mogelijke schade. Hierdoor krijgt de dakbedekking een langere levensduur. In de meeste gevallen verdubbelt dit zelfs! Dakbegroening verdient zichzelf dus in de loop der jaren terug.

Ecologie

Een groendak biedt nieuwe levensruimte aan planten en dieren. Het vergroot de biodiversiteit van de omgeving en draagt zo bij aan een bij- en vlindervriendelijke omgeving. Daarnaast helpt een vegetatiedak regenoverlast tegengaan doordat het water buffert en regenwater vertraagd loost op de riolering. Het vegetatiedak verbetert het microklimaat door fijnstof te binden en geeft verkoeling aan de ruimtes direct eronder. Groene daken absorberen geluid en verminderen de reflectie daarvan.

Financieel

Doordat de dakbedekking langer meegaat kan er flink bespaard worden op vervangingskosten. Ook zijn de kosten van een vegetatiedak  voor een deel terug te verdienen met fiscale voordelen of subsidies. Zo kunnen bedrijven gebruik maken van de MIA- en VAMIL-regeling die groene investeringen fiscaal aanmoedigen. Daarnaast promoten steeds meer gemeentes groene daken door middel van subsidies. Vraag bij uw gemeente naar de mogelijkheden.

Extensieve groendaken

Zinco biedt met Fixodrain® XD 20 een voordelige en kwalitatief hoogwaardige systeemoplossing voor grootschalige vegetatiedaken, dat voor de verwerker een aantal unieke voordelen heeft:

  • Gemakkelijk en snel te verwerken door uniek “kliksysteem” en gecacheerd filtervlies.
  • Dankzij het onderling verbinden minder kans op opwaaien en geen extra beschermlaag nodig.
  • Geteste afvoercapaciteit volgens EN ISO 12958.
  • Vervaardigd uit gerecycled polyethyleen en geheel recyclebaar.
  • Geschikt voor omkeerdaken.
  • 10-jarige verzekerde garantie mogelijk op de werking van het systeem.
  • Zeer scherp geprijsd.

Heeft u projectgerelateerde vragen dan kunt u vrijblijvend advies opnemen met
accountmanager Harmen Riemens, te bereiken op nummer 06 – 30 99 48 84
of met Joost Tonus, Bedrijfsleider ZinCo Benelux op nummer 06 – 12 45 99 82.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie