Duco ‘blaast’ eengezinswoningen weer nieuw leven in

Verbeterde luchtkwaliteit en een hoger energielabel.

Dankzij de professionele samenwerking tussen woningcorporatie Servatius en Duco Ventilation & Sun Control zijn 86 karakteristieke eengezinswoningen in Maastricht gerenoveerd.

De verouderde woningen scoorden slecht op het gebied van energieverbruik (label E en F) en luchtkwaliteit.
Om aan de strenge renovatie-eisen te voldoen, werd er naast thermische isolatie ook natuurlijke ventilatie toegepast om de luchtkwaliteit te optimaliseren, en vocht- en schimmelproblemen te vermijden.

Aanzienlijke luchtdoorlaat

Voor de toevoer van verse lucht is gekozen voor zelfregelende klepventilatieroosters in de vorm van de DucoKlep 15 ‘ZR’. Dit ventilatierooster garandeert niet alleen een aanzienlijke luchtdoorlaat en gemakkelijke reiniging. Het rooster past, esthetisch gezien, naadloos in het plaatje. Zo kunnen ze snel en eenvoudig in de kozijnen worden aangebracht, wat leidde tot een uitstekende integratie in het gevelbeeld.

Fluisterstille werking

Een efficiënte afvoer van vervuilde en/of vochtige lucht vormt de basis voor een gezond en comfortabel binnenklimaat. De specifieke keuze voor de DucoBox Silent is een bewuste. Tijdens een beursbezoek aan de stand van Duco was Servatius zo aangenaam verrast dat besloten werd de DucoBox Silent aan een vergelijkende studie te onderwerpen op het gebied van akoestiek, een essentiële pijler in het project.
Geluidtechnisch was deze mechanische afvoerventilator al meteen een schot in de roos. Dit bleek uit de meetresultaten die een onafhankelijk ingenieursbureau voorgelegde. Dankzij zijn fluisterstille werking en het aantrekkelijk prijskaartje was de keuze snel gemaakt.
Naast de akoestische prestaties was er ook een positieve verandering in de luchtkwaliteit binnenshuis zichtbaar. Dankzij diverse CO2- en vochtmetingen via een CO2 Ruimtesensor in de droge ruimtes en een Vocht Ruimtesensor in de natte, kon snel worden aangetoond dat het Vraaggestuurd Natuurlijk Ventilatiesysteem de luchtkwaliteit in de woningen aanzienlijk verbeterde. De sensorwaarden werden zelfs nauwelijks overschreden.

Energielabel A

Na afloop van het renovatieproject werd er mede dankzij Duco een energielabel A aan de eengezinswoningen toegekend. Hiermee geniet de bewoner niet alleen van een hoogwaardig comfort, maar de vraagsturing zorgt eveneens voor een zeer omzichtige aanpak van de luchtkwaliteit, wat zich vertaalt in een maximale energiebesparing en dus ook in een verbetering van de leefkwaliteit.
De eengezinswoningen behielden hun karakter maar op het gebied van energie-efficiëntie, luchtkwaliteit en akoestisch comfort beantwoorden ze nu volledig aan de hoogste eisen, alsdus de woningcorporatie Servatius.

« Nieuws overzicht