Een gezonde school dankzij optimale akoestiek

Mavotrans heeft ruim 40 jaar ervaring met ruimte- en bouwakoestiek.

Bij een gezonde school hoort een gezonde leeromgeving voor leerkracht en leerling. Het akoestisch comfort van een ruimte is onlosmakelijk verbonden met een gezond binnenklimaat.

Uit onderzoek blijkt dat veel scholen kampen met een slechte akoestiek, waardoor dagelijks hinder wordt ondervonden van storende nagalm en geluidsoverlast. Plaka Nederland heeft ruim 40 jaar ervaring op het gebied van ruimte- en bouwakoestiek. Met een zeer uitgebreid en kwalitatief hoogwaardig assortiment producten is er voor elk lokaal, gymzaal, aula, studieruimte, etc. een passende oplossing beschikbaar.

Overlast

Het terugdringen van achtergrondlawaai en nagalm zijn grote uitdagingen in het onderwijs. Dagelijks worden leerkrachten en leerlingen geconfronteerd met stemproblemen, concentratieverlies, slechte verstaanbaarheid, vermoeidheid en hoofdpijn. Voor een groot deel worden deze klachten veroorzaakt doordat de akoestiek in de ruimte niet in orde is of dat overlast wordt ervaren van aangrenzende ruimten.

Ruimteakoestiek

In scholen worden voornamelijk harde materialen zoals glas, beton, stucwerk, linoleum en hout toegepast. Deze materialen veroorzaken een lange nagalmtijd en een slechte ruimteakoestiek. Door geluidsabsorberend materiaal aan te brengen, wordt deze nagalmtijd verkort. Plaka biedt een reeks aan geluidsabsorberende producten die eenvoudig naderhand kunnen worden aangebracht, zonder dat (dure) bouwkundige ingrepen nodig zijn. De producten zijn in allerlei materialen, vormen en kleuren leverbaar en bieden zeer goede geluidsabsorptiewaarden. Tevens zijn speciale balworpbestendige oplossingen voor gymzalen beschikbaar.

Bouwakoestiek

Voor het verhelpen van de geluidsoverlast van aangrenzende ruimten, biedt Plaka bouwakoestiek oplossingen die voorkomen dat geluidstrillingen zich door de constructie kunnen verspreiden. Tegenwoordig worden gymzalen steeds vaker op de eerste of tweede verdieping gebouwd, wat hoge eisen stelt aan de contactgeluidisolatie van de vloer. Speciaal hiervoor is de IsoFloat ontwikkeld, een op maat ontworpen zwevende ondervloerconstructie waarbij de dekvloer volledig akoestisch wordt ontkoppeld van de constructievloer, de wanden of andere aansluitingen met het bouwskelet. Een oplossing die zich al vaak in de praktijk bewezen heeft.

Advies

Plaka biedt deskundig advies, berekeningen en geluidsanalyses voor alle akoestische vraagstukken. Indien gewenst kan tevens een professionele verwerking worden geboden. Op weg naar een gezonde school met een optimale geluidbeheersing op maat.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie