Singelgebouw Maartenswouden verrijkt met Envirodeck op vrijdragende staalconstructie

Prefab galerij Envirodeck Solid Deck toegepast op vrijdragende staalconstructie.

Naar het ontwerp van Van Manen en Zwart Architecten en gerealiseerd door Van Wijnen uit Gorredijk, is op het voormalige instellingsterrein Maartenswouden in Drachten een tiental woon- en verblijfsgebouwen van zorgverlener Alliade (Talant) verrezen.

In een oase van groen staat het Singelgebouw; een dagbestedingscentrum voor 36 ernstig meervoudig beperkte mensen en ouderen met een verstandelijke beperking. In de kantoorruimtes op de bovenverdieping wordt het regiokantoor van Talant Noordoost ondergebracht.

Stalen onderbouw

Het complex werd rondom voorzien van geprefabriceerde galerijen uit de werkplaats van de firma Ensel uit Dokkum. Vanwege de economische voordelen worden prefab balkons en galerijen op een stalen onderbouw steeds vaker toegepast. De galerijen van Maartenswouden zijn in eenvoudig koppelbare, stalen elementen uitgevoerd.
De Envirodeck dekdelen, Solid Deck in dit geval, zijn in een geconditioneerde werkplaatsomgeving op de stalen elementen gemonteerd. De uitvoering verloopt in zo’n geval soepel en snel omdat de werkzaamheden op de bouwlocatie uitsluitend bestaan uit het koppelen en afwerken van de prefab elementen.

Brandclassificatie

Omdat de galerijen in deze situatie als vluchtweg gelden - en daarom een hogere brandclassificatie moeten bezitten - werd gekozen voor het massieve Envirodeck Solid Deck. Bovendien eiste de opdrachtgever een 10 jarige garantietermijn op de materialen. Envirodeck werd daarom in dit project geleverd inclusief een opstartinstructie en een verzekerde garantie.

Waterdicht

Voor vrijdragende constructies zoals bij Maartenswouden, heeft Envirodeck diverse gesloten dekoplossingen in hout-kunststof-composiet in haar assortiment. Bij een gesloten dek wordt een rubberprofiel tussen de planken geklemd zodat een vrijwel waterdicht dek ontstaat. Binnenkort komt voor het Solid Deck een speciaal rubberprofiel beschikbaar zodat vluchtwegen ook van een dicht dek kunnen worden voorzien.

Projectinformatie
  • Project - Singelgebouw Maartenswouden, Drachten
  • Aanvang bouw – 2014
  • Oplevering bouw – 2016
  • Opdrachtgever - Zorgverlener Alliade/Talant
  • Ontwerp - Van Manen en Zwart Architecten, Drachten
  • Aannemer - Van Wijnen Noord BV, Gorredijk
  • Staalconstructie - Ensel Staalconstructies, Dokkum
  • Producent Envirodeck - Fiberplast BV, Drachten.

Website Envirodeck

« Nieuws overzicht