Bijna 40.000 baffles zorgen voor ‘stiller’ St. Nicolaaslyceum

Merford denkt mee over ander concept voor plafondabsorptie in een school.

In 2012 betrokken leerlingen en medewerkers van het Amsterdamse St. Nicolaaslyceum het nieuwe schoolpand. Dit gebouw werd, op advies van Merford in overeenstemming met architectenbureau DP6, vrijwel volledig voorzien van witte cilindrische baffles aan het

De elementen zorgen voor een eenduidige maar originele uitstraling en een goede akoestiek door het hele gebouw.

Nieuw schoolgebouw

Het oude gebouw van deze school voldeed niet langer aan de eisen van de moderne tijd. Het gebouw was doorleefd, onpraktisch en duur in het onderhoud. In 2006 werd besloten dat er een nieuwe school zou komen op steenworp afstand van de oude plek.

Ontwerp en akoestiek

Het gebouw biedt een grote diversiteit aan werk- en leerplekken en een sporthal. De constructie en installaties van het gebouw zijn duidelijk zichtbaar en een interactief paneel toont de duurzaamheid van de school. Voor de verwarming van het gebouw wordt o.a. gebruik gemaakt van betonkernactivering in de vloeren.

Flamex Cilinder baffles

Al in een vroegtijdig stadium is de ontwerper van het gebouw, architectenbureau DP6, gaan nadenken over de akoestiek van de diverse ruimten. Merford werd vervolgens verzocht mee te denken over een totaal ander concept voor plafondabsorptie in een school. De architect had zijn oog laten vallen op Flamex Cilinder baffles die als een soort stalactieten aan het plafond moesten komen.

 
In het proces adviseerde Merford over ideale maatvoering (minimaal snijverlies) binnen het concept van DP6 en werd uiteindelijk door 2 partijen, LBP Sight & DGMR, gerekend aan het akoestische resultaat.

 
Merford heeft gedurende dit proces ook 2 proeven uitgevoerd om deze theoretische berekeningen in de praktijk te toetsen en tevens de uiteindelijke gebruiker te tonen hoe het eindresultaat eruit zou komen te zien. Aan de hand hiervan werden de definitieve maatvoering en het aantal baffles bepaald.

Witte cilinders baffles

In 2012 vonden in een periode van 6 maanden meerdere leveringen plaats voor bijna 40.000 Flamex Cilinder baffles in 3 verschillende maten. Middels een mal werd een van te voren berekend maar willekeurig ogend patroon uitgezet op het plafond waaraan de baffles gemonteerd werden met Iso Safeglue lijm. Deze lijm werkt niet alleen schoon en snel, maar zorgt ook voor de gevraagde hechtingsgarantie.

 
In vrijwel alle ruimten, van restaurant en mediatheek tot gangen en lokalen, werd het plafond voorzien van de witte cilinders baffles. Dit geeft het gebouw een origineel en modern uiterlijk met eenduidige akoestische voorzieningen waarin het prettig werken en verblijven is.

 
Voor meer informatie over onze akoestische oplossingen kunt u terecht op de zakelijke webshop .

 

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie