Akoestische plafonds creëren overzichtelijk en verlicht station in Delft

Hunter Douglas produceert akoestisch plafond op maat voor ondergronds station Delft.

Op het station in Delft trekt het fraaie plafond in de stationshal met de historische plattegrond van de stad de aandacht.

Echter, achter het Hunter Douglas plafond met een totale oppervlakte 4200 m2, bij de ondergrondse perrons schuilt een minstens zo interessant verhaal.

De rode draad in het ontwerp van Benthem Crouwel Architecten uit Amsterdam is het creëren van een overzichtelijk en verlicht station waar reizigers zich prettig voelen. Daarnaast omvat het plafond verschillende onderdelen met elk een eigen set aan eisen en oplossingen. Met het lawaai van de treinen en honderden reizigers die het station dagelijks passeren, is een optimale geluidsdemping essentieel.

Nagalm minder dan één seconde

De baffles zijn 600 mm lang en lopen taps toe met een breedte van 80 mm aan de bovenkant en 60 mm aan de onderkant. Deze vorm kan alleen gerealiseerd worden door het aluminium te extruderen. Perforatie voor geluidsdemping is met deze methode niet mogelijk. Boven de verticale baffles hangen daarom aparte geperforeerde, gezette baffles. Deze zorgen, in combinatie met de geluidsabsorberende platen, voor een nagalmtijd van minder dan één seconde.

Lichtreflectie

Om de reiziger in het ondergrondse station een veilig gevoel te geven, is de aanwezigheid van licht belangrijk. Daarom is kunstmatige verlichting tussen de baffles geïnstalleerd. De baffles hebben een uitzonderlijk hoge glansgraad om dit licht te reflecteren. Daarnaast dringt daglicht via een
glazen tussenvloer in de stationshal door naar het ondergronds perron.
Het ondergrondse station is sinds februari in gebruik genomen.

 
www.hunterdouglas.nl

« Nieuws overzicht