OPTIM-R™ vacuümisolatie biedt uitkomst in de spouw

Slank bouwen zonder aanpassingen in het ontwerp.

Bouwbedrijf Dijkstra Draisma bouwt in opdracht van woningbouwvereniging NoordWest Friesland 12 energiezuinige woningen in Sint Annaparochie.

Om in de erkers een RC-waarde van 6,0 te behalen worden OPTIM-R vacuümpanelen toegepast.

OPTIM-R™ isolatie vult Kooltherm® zeer goed aan

Voor de gevel van de nieuwbouwwoningen is gekozen voor Kingspan Kooltherm® K8 spouwisolatie. Deze isolatieplaten behalen met een dikte van 117 mm een Rc-waarde van 6,0. Om deze RC-waarde ook in de erkers te kunnen realiseren, zonder daarvoor aanpassingen te hoeven doen in het slanke ontwerp, koos architect Vonk en Landstra voor OPTIM-R™ vacuümpanelen van Kingspan Insulation. Door deze te combineren met OPTIM-R™ Flex vulstroken, waardoor de spouwankers konden worden bevestigd, werd er een perfecte aansluiting verkregen.

Daar waar de ruimte beperkt is

Vacuümpanelen bestaan al enkele jaren, maar worden slechts bij uitzondering toegepast. Er zijn echter situaties waar ruimte zo goed mogelijk moet worden benut en waar traditionele isolatiematerialen geen oplossing bieden.

 
In dat geval zijn de vacuümpanelen zeer geschikt. OPTIM-R™ vacuümpanelen hebben een extreem lage lambdawaarde van 0.007 m²/K•W. Dat isoleert ongeveer 3 keer beter dan Kooltherm (het best presterende hardschuim) en 5 tot 6 keer beter dan minerale wol, waardoor er extra slank gebouwd kan worden.

Juiste verwerking is belangrijk

Vacuümpanelen zijn niet op maat te zagen op de bouw, want dan gaat de isolerende werking verloren. Ook dient de verwerking met zorg te gebeuren om het vacuüm in stand te houden. Scherpe deeltjes zijn daarom uit den boze; in die zin is het een kwetsbaarder product. Een juiste verwerking van het product is van groot belang en daarom begeleidt Kingspan alle projecten zelf.

Over Kingspan Insulation

Kingspan Insulation is wereldwijd marktleider op het gebied van resol en PIR hardschuim isolatieplaten voor de woning- en utiliteitsbouw en overige industriële toepassingen. Ook levert Kingspan OPTIM-R™ vacuüm isolatie, met een buitengewoon hoge isolerende werking bij extreem dunne isolatiedikte. Kingspan Insulation is onderdeel van Kingspan Group plc, die haar basis heeft in Ierland, met een omzet van rond de €2 miljard verdeeld over verschillende divisies.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie