Xella ontwikkelt Ytong ankerlijm om stofvrij te kunnen werken

Lijmkit voor Ytong separatiepanelen na 20 minuten handvast.

Xella introduceert de nieuwe Ytong ankerlijm waarmee veer- en kozijnankers tegen het plafond kunnen worden gelijmd, waarna het anker aan de Ytong separatiepanelen kan worden bevestigd.

Voordeel is dat met verlijming geen kwartsstof vrijkomt zodat gezondheidskwalen die normaliter optreden na het inademen van deze stof (bijvoorbeeld tijdens of na het boren), voorkomen kunnen worden. De Ytong ankerlijm heeft bovendien een hoge aanvangskleefkracht en is na 20 minuten handvast.

Gezond en stofvrij werken

Met de ontwikkeling van de Ytong ankerlijm speelt Xella in op de actuele noodzaak van stofvrij werken. Voorheen werd een boor of schietpistool gebruikt om veer- en kozijnankers te bevestigen aan het plafond. Dit kost niet alleen meer tijd en energie, maar kan ook leiden tot gezondheidsklachten doordat kwartsstof vrijkomt.

 
Het Ministerie SZW beschouwt kwartsstof namelijk als kankerverwekkend. Daarom worden dit jaar opnieuw controles uitgevoerd op stofvrij werken. Bovendien hebben werkgevers ook de verplichting om aan te tonen dat de werkzaamheden ‘gezond’ worden uitgevoerd.

Handvast na 20 min

De Ytong ankerlijm heeft zonder primer een zeer hoge kleefkracht (80 tot 100 kg/m2) en is na 20 minuten handvast. Na 20 minuten is er krachtopbouw tot 500 kg/m2 mogelijk. Na 3 uur is de lijm volledig doorgehard. Daarnaast is de lijm goed te herkennen aan de gele kleur (RAL 1023): hierdoor is eenvoudig aan te tonen of de ankers met de juiste lijm zijn verwerkt. Indien dit het geval is, geldt de garantie van 10 jaar. Bovendien is het uitstekend bestand tegen alle weersinvloeden en veroudering.

Duurzame missie

Xella is wereldwijd marktleider op het gebied van cellenbeton- en kalkzandsteenproductie. Het bedrijf bepaalt de norm voor energiebesparende bouwconstructies en levert oplossingen die eenvoudig en betrouwbaar zijn en daarmee zorgen voor succes voor haar klanten.

 
Lees alles over de duurzame missie van Xella in het Sustainability Report 2014: www.xella.nl/duurzaamheidsverslag.

 

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie