ACO’s EXODrain zorgt voor opvallende afvoer hemelwater

ACO ontwierp custom made goot voor gemeente Almelo.

In Almelo is een bijzondere goot van ACO geplaatst: de EXODrain.

Het hemelwater afkomstig van het nieuwe terrein van Dimence aan de Haven Noordzijde wilde men op een opvallende manier afvoeren. Het water eindigt door middel van een spuwer in de kademuur op een zichtbare wijze in het kanaal.

 
Uitdaging 

Bij het ontwerpen van de goot stond ACO voor een aantal uitdagingen. De eerste uitdaging was het oversteken van een druk bereden weg. Tweede uitdaging was het feit dat het afschot in de weg tegengesteld is aan het afschot naar het kanaal. Derde uitdaging: de goot moest een opvallende uitstraling hebben.

Opvallende uitstraling

ACO ontwierp een custom made goot voorzien van een 50 cm breed CorTen Rooster voorzien van een golfmotief. CorTen is een staalsoort wat een opvallende oranje roestkleur krijgt.

Dwarstoepassing in druk bereden weg

Een extra uitdaging vormde het feit dat de goot in een weg, waar auto’s en vrachtwagens overheen rijden, moest worden aangebracht. Vanwege de verkeersbelasting (D400) zou de goot in een zware betonfundatie moeten worden geplaatst.
Een dergelijke betonfundatie moet tot aan de bovenkant van het gootelement worden doorgetrokken. Het zichtbare oppervlak van deze betonstrook is al snel 10 cm breed en is ook zichtbaar in de bestrating. Dit is geen fraai gezicht.
Daarom heeft ACO de EXODrain ontwikkeld. Deze speciale goot in gemaakt uit een CorTenstaal frame dat inwendig volledig is gevuld met beton en wapening. Deze goot hoeft aan de zijkanten niet te worden ondersteund met beton. Voordeel hiervan is dat het asfalt direct tegen de goot aangebracht kan worden.

Ingebouwd afschot

Omdat de goot toch op maat gemaakt moest worden, kon deze direct worden voorzien van een ingebouwd verval waardoor het opgevangen water in de richting het kanaal stroomt. Ook is op een subtiele wijze het hoogteverschil, veroorzaakt door een stoeprand, opgevangen.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie