Hoe een strandpaviljoen kan groeien

Video van Charlotte Bogaert toont bouw van strandpaviljoen van begin tot eind

In november 2014 werd in Bloemendaal aan Zee begonnen met de bouw van het permanent strandpaviljoen San Blas naar ontwerp van Hjalmar Fredriksson.

De zuidgevel van het paviljoen vbestaat uit een organisch gevormde pui die de mogelijkheid biedt bij elke windrichting te kiezen voor een passende en op die dag makkelijk te openen toegang.

Duurzaamheid

Er is gekozen voor vooral duurzame materialen. Naast niet behandelde spanten en houtwerk werd gekozen voor grote glasoppervlakken die positief bijdragen aan het binnenklimaat. Door het wegrollen van de gevel aan zeezijde, kan het paviljoen ook echt deel worden van haar omgeving. In het aluminium felsdak werd een laminaat van zonnecellen geïntegreerd met dat ook in de winter bijdraagt aan een zelfvoorzienende energiehuishouding.
Uitgangspunt is geweest dat er zo min mogelijk gebruik hoeft te worden gemaakt van lakken en beitsen. Het paviljoen werd daarnaast voorzien van waterloze toiletten.

Opgaan in de omgeving

Het resultaat is een gebouw dat zich voegt naar zijn omgeving, dat past op het strand en dat laat zien dat duurzame en natuurlijke materialen ook in het agressieve milieu van strand en zee zeer goed kunnen functioneren. Fotograaf Charlotte Bogaert legde de hele bouwperiode vast en bracht deze foto's samen in een film waarin je het gebouw als het ware ziet groeien.


Expositie

De film is onderdeel van de expositie 'Naar zee: het DNA van 4 badplaatsen' die tot 27 september in het ABC Architectuurcentrum in Haarlem is te zien. In de expositie staan vier badplaatsen in de regio Kennemerland/IJmond centraal.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie