Deense Zeemanskerk vraagt om studie en samenwerking

Tombak, een bijzondere gevelbekleding

De ligging van de Deense Zeemanskerk is Rotterdams ten top. Het gebouw wordt weerspiegeld in het water van de Coolhaven en op de achtergrond schittert de Euromast.

Toch heeft het gebouw een Scandinavische bestemming en het gerenoveerd door een Deense architect. Deze onderstreept het robuuste karakter van het gebouw met een bijzondere gevelbekleding.

 
De Deense Zeemanskerk bestaat uit een kerkgebouw met drie bouwlagen. In het gebouw bevinden zich een kelder, een kerkzaal, een keuken en enkele bijbehorende algemene ruimten. De kerk voorziet ook in een woonfunctie. Op de eerste verdieping bevinden zich drie appartementen. Tijdens de renovatie worden de toiletruimten en het kantoor verplaatst, de traphal wordt aangepast en de keuken, kerkzaal en bijeenkomstruimten worden vernieuwd. Aan de buitenzijde wordt de gevel bekleed met Tombak.

Uitdagende klus

Het bestek voor de gevelbekleding is duidelijk. De nieuwe aluminium vliesgevels moet worden voorzien van afdeklijsten in horizontale en verticale richting, ze kunnen worden bekleed met T-vormig Tombak materiaal. Hiermee worden de bijna duizend vakken van 0,5 x 0,5 m extra geaccentueerd. En daar begint voor Hermeta Gevelbekleding een uitdagende klus. Het Tombak materiaal is onbekend in Nederland. Hermeta heeft eerst  moeten zien te achterhalen waar het te krijgen was en het materiaal leren kennen. Na enige studie blijkt Tombak een Scandinavisch materiaal te zijn, dat bestaat uit een legering van messing en zink. De firma Aluned, Leverancier van Hermeta weet dat het in Finland verkrijgbaar is.

Samenwerking zoeken

De volgende vraag is ‘Hoe kan het materiaal op de nieuwe moderne vliesgevels worden aangebracht?’ Deze vraag wordt beantwoord door lijmfabrikant Mavom uit Alphen a/d Rijn. Zeker in de voorbereidingsfase vraagt een dergelijk project constant om samenwerking. Nadat alle informatie voorhanden is, kan het engineeringsproces beginnen.

Bijzonder materiaal

In de fabriek van Hermeta worden de vliesgevels opgebouwd en als aluminium frame klaargemaakt. Een gedeelte van de open vlakken wordt bekleed met glas en een gedeelte met panelen. Deze laatste worden in de fabriek van Hermeta bekleed met Tombak. Een bijzonder, goudkleurig materiaal. Het verlijmen heeft |Hermeta al snel onder de knie. Maar het aparte zit in de manier waarop het materiaal verweert. Je zou het kunnen vergelijken met het ‘vergroenen’ van koper. Alleen bestaat het verweren hier uit het ontstaan van zwarte pikkeltjes.” 

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie