Unieke primeur voor Noord-Nederland: de aardbevingsbestendige wand

Siniat biedt steun in de vorm van unieke, aardbevingsbestendige wand.

Gaswinning in de provincie Groningen is een belangrijke steunpilaar van de inkomstenbron van onze overheid. Nu vraagt de provincie Groningen op haar beurt steun om de omvangrijke schade, veroorzaakt door aardbevingen, te vergoeden.

Siniat BV, één van Nederlands meest vooraanstaande gipsproducenten, biedt ook steun. In de vorm van een uniek, aardbevingsbestendig wandsysteem waarvoor inmiddels patent is aangevraagd.

NEN-norm

Het unieke van de wand is dat deze veilig blijft staan tijdens een aardbeving én dat er geen beschadiging optreedt. De wanden zijn getest bij de universiteit van Napels onder nóg extremere omstandigheden dan de vermelde waarden in de nieuw te ontwikkelen NEN-norm.

 
Deze NEN-norm is de richtlijn voor constructeurs om nieuwe gebouwen te ontwerpen die in Noord-Nederland gebouwd worden. Wanden tot 5000 mm hoogte zijn via deze methode eenvoudig te maken. Wilt u hoger dan 5000 mm, dan wordt dit per project geëngineered.

Opbouw

Het wandsysteem wordt als volgt opgebouwd:

  • de maximale toelaatbare wandhoogte bedraagt 5000 mm, waarbij het CW-profiel (0.6 mm staal) aangepast dient te worden op de wandhoogte;
  • er mag alleen in de CW-profielen geschroefd worden om de platen aan de wand te monteren;
  • de draagconstructie moet doorgerekend zijn door een constructeur en dient te voldoen aan de rekenmethode voor aardbevingen in Noord-Nederland. Daarbij dient de constructeur aan te geven wat de maximale verplaatsing is van de vloeren die boven elkaar liggen. Deze verplaatsing mag maximaal 1% van de wandhoogte zijn.

 
Voor meer informatie betreffende alle mogelijkheden belt u met Siniat via (0596) 64 93 00.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie