Graphic Concrete geeft beton een gezicht

Nu ook vormgevingsmogelijkheden in het beton zelf.

NOE-Betonvormgeving, vooral bekend als leverancier van vormgegeven betonoplossingen, biedt nu ook de vormgevingsmogelijkheden ín beton.

Grafische afbeeldingen of patronen kunnen daarbij tijdens het storten van prefab-beton in het betonoppervlak worden aangebracht. De techniek leent zich bij uitstek voor gevels, wanden en trottoirs.

Afbeeldingen

De techniek hiervoor is afkomstig van het Finse bedrijf ⒼGraphic Concrete® waarvoor NOE-Betonvormgeving sinds kort het aanspreekpunt voor de Nederlandse (en Belgische) markt is. Grafisch beton is een gepatenteerde technologie die ontwikkeld is door Samuli Naamanka en stelt architecten in staat om afbeeldingen op het betonoppervlak over te brengen. Het van nature ‘harde’ beton krijgt daarmee een zachte uitstraling.

Membraan

Het resultaat wordt verkregen door een membraan dat tijdens het prefab-proces van beton wordt toegepast. De gewenste afbeelding of het patroon wordt op het membraan geprint met behulp van een uithardingsvertrager. Dit membraan wordt vervolgens in de bekistingdelen voor de betonnen prefab-elementen geplaatst waarna het beton wordt gestort.

 
Wanneer de vertrager later wordt weggespoeld, komt de afbeelding tevoorschijn. Deze is het resultaat van het contrast tussen het zichtbare beton en het oppervlak dat is blootgesteld aan de vertrager. Door de hoeveelheid vertrager of de cementkleur aan te passen, kan de uitkomst op alle mogelijke manieren worden gevarieerd.

 
Grafisch beton opent volledig nieuwe mogelijkheden voor architecten die zichtbeton een ‘gezicht’ willen geven of de constructieve mogelijkheden van beton willen combineren met opvallend fraaie vormgeving van het oppervlak.

3D vormgeving

Beton biedt in het algemeen ongekende vormgevings- en gebruiksmogelijkheden. De samenstelling en kwaliteit maken het mogelijk licht en slank te construeren én speciale vormgevingselementen te introduceren.

 
Naast grafisch beton biedt NOE-Betonvormgeving hiervoor digitale 2D of 3D technieken voor profilering van betonoppervlakken. Steeds meer ontwerpen worden in 3D vormgegeven waardoor een snelle vertaalslag naar een bekisting, mal of model mogelijk is.

 
NOE-Betonvormgeving is actief op het gebied van innovatieve mallen en bekistingen voor zowel prefab alsook in het werk gestort beton en al meer dan 40 jaar leverancier van het product NOEplast, waarmee het betonoppervlak van een structuur kan worden voorzien.

 
NOE-Betonvormgeving
(0183) 56 98 88
info@noe.nl
www.betonvormgeving.nl

« Nieuws overzicht