Waarom is 5 lux noodverlichting bij iedere brandblusser verplicht?

CELO spotlens richt spotlight op brandblussers.

Om een brandblusser meer op te laten vallen en het gebruik ervan goed mogelijk te maken is 5 lux noodverlichting verplicht. Famostar’s CELO met spotlens is hiervoor prima geschikt.

Norm NEN-EN 1838

Volgens de norm NEN-EN 1838 dient elke EHBO-post, elk onderdeel van de brandbestrijdingsuitrusting en iedere handbrandmelder te worden voorzien van noodverlichting, ongeacht waar deze zich in het gebouw bevinden. Hierbij geldt in alle gevallen een minimaal verlichtingsniveau van 5 lux, verticaal gemeten (artikel 4.1.2).

 
De reden voor het hogere verlichtingsniveau is om de EHBO-posten en brandbestrijdingsmiddelen meer op te laten vallen en het gebruik hiervan goed mogelijk te maken. Bij 5 lux zijn kleuren beter te onderscheiden en teksten goed te lezen. Een goed voorbeeld is de vergrendeling van een brandblusser die bij 1 lux amper te onderscheiden is.

CELO spotlens

Famostar’s CELO met spotlens is uitermate geschikt om hiervoor in te zetten. Hiermee wordt het vereiste verlichtingsniveau bereikt én een substantiële bijdrage geleverd aan het uitlichten van de vluchtroute of anti-paniekruimte.

 
Let op dat u de armatuur niet recht boven het aan te lichten object hangt, maar bij voorkeur een meter van de wand af. Dit om schaduwwerking te voorkomen. En dat is dan gelijk ook weer gunstig voor de verlichting van de vluchtroute.

Pictogrammen brandblusmiddelen

Famostar levert ook pictogrammen voor het markeren van brandblusmiddelen volgens de norm NEN-EN-ISO 7010. Een intern verlicht pictogram is niet verplicht, maar in een drukke omgeving kan het verstandig zijn om deze zaken extra op te laten vallen. Denk bijvoorbeeld aan winkels of industriële hallen.

 
Meer informatie over CELO spotlens of pictogrammen? Neem contact met Famostar op!

 

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie