Octatube in de (bouw)prijzen tijdens Gala Nederlandse Bouw

Octatube’s glazen kabelnetgevels van de Rotterdamse Markthal bekroond.

Onlangs zijn tijdens het Gala van de Nederlandse Bouw de Nederlandse Bouwprijzen 2015 uitgereikt. De door Octatube gerealiseerde kabelnetgevels van de Markthal werden bekroond in de categorie Bouwmaterialen en –systemen.

 
Het definitieve jury rapport luidde:

Een zeer intelligent ontworpen systeem en de integratie van constructie en architectuur (het bouwen van kathedralen) getuigt van durf. Ondanks dat de toepasbaarheid op grotere schaal beperkt is, is dit systeem voor gebouwen met een publieke ruimte, wel goed toepasbaar. De constructies die Octatube iedere keer weer ontwerpt zijn fascinerend.

Onverwarmd

Zeer innovatieve gevel, transparant en rank voor een bijzonder gebouw met minimaal materiaalgebruik. Het is volledig recyclebaar en mede dankzij deze oplossing kan de Markthal onverwarmd blijven. De radicale oplossing is het toonbeeld van vooruitgang in de bouwsector en zet Nederland internationaal op de kaart.

Over Markthal

De Markthal is een architectonisch icoon nabij Station Blaak in Rotterdam. Het concept en de typologie van het gebouw zijn goed af te lezen aan de markante vorm. Voor Nederland betekent de realisatie van dit project de eerste overdekte markthal, maar ook in de wereld is de combinatie met woningen in de overkapping uniek. Voor het project de Markthal in Rotterdam realiseert Octatube de twee grote kabelnetgevels en de balustrades van de woningen aan de buitenzijde. De Markthal in Rotterdam heeft de grootste kabelnetgevels van Europa.

Hoge spankracht

Het spectaculaire ontwerp heeft aan beide kopse kanten een transparante kabelnetgevel van 34 meter hoog en 42 meter breed. De glazen gevels zijn verdeeld in 26 verticale en 22 horizontale kabels. Een van de technische uitdagingen voor de structurele gevels van de Markthal, is het omgaan met de hoge voorspankrachten van deze kabels. Samen vormen ze een afgespannen net, vergelijkbaar met dat van een tennisracket. Hieraan worden gelamineerde glaspanelen opgehangen waarvan de meeste een vierkante afmeting van 1485 bij 1485 mm hebben.

 
De gevel kan in het midden maar liefst 70 cm uitwijken bij extreme windbelastingen. Een horizontale uitwijking van een gevel met dergelijke toleranties is een van de kenmerken van kabelnetgevels. De afgelopen jaren zijn kabelgevels een opkomende trend in de architectuur, maar nog nooit op zo’n grote schaal toegepast binnen Europa.

 
Octatube heeft hierin ondermeer ervaring opgedaan bij de gevels voor de INHolland Hogeschool in Delft.

 
Eerder Octatube nieuws over de Markthal

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie