De Groot Vroomshoop zet BIM uitgebreid in organisatie

Vraag naar prefab houten kappen en gevelelementen als BIM-model neem toe.

De Groot Vroomshoop Houtbouw, fabrikant van prefab houten dak- en gevelelementen en bergingen, heeft BIM uitgebreid in de organisatie ingezet. Via 3D-modellen kan het bedrijf conceptuele ontwerpen maken voor fabricage en montage.

Daarnaast voorzien de 3D-modellen in een inzichtelijk bouwmanagement.

Toename vraag

Volgens Michiel Vincent, adjunct-directeur van De Groot Vroomshoop, geeft BIM aan projectsamenwerking met ketenpartners een aanzienlijke toegevoegde waarde. Met BIM kan de hele bouwkolom modellen combineren, conflicten identificeren en projectgebonden informatie in een 3D-omgeving met elkaar delen.

 
De Groot Vroomshoop kreeg steeds vaker de vraag om prefab houten kappen en gevelelementen in een BIM-model te tekenen. Dan wordt direct duidelijk of bijvoorbeeld de aansluitingen kloppen, aldus Vincent.

Overzetten data

Construsoft, leverancier van BIM-software, heeft bij De Groot Vroomshoop BIM-software van Tekla geïntroduceerd. Hiermee kan veel data naar een BIM-model worden omgezet. Tekeningen in 3D-model met veel data kunnen direct door klanten en ketenpartners worden overgenomen. Gegevens die zo één op één worden overgezet maken bouwtekeningen overzichtelijk.

Digitaal opbouwen

Volgens Vincent is het een geweldige voortuitgang dat je met één 3D-model zowel de productie kunt aansturen als klanten en opdrachtgevers van bouwtechnische informatie kunt voorzien. Met de 3D-modellen worden gebouwen voortaan digitaal tot in detail opgebouwd, waardoor fouten in tekeningen direct kunnen worden opgespoord. Dat betekent een rigoureuze vermindering van faalkosten.
Wel blijft een laatste controle door een werkvoorbereider noodzakelijk. Iemand moet de laatste controle uitoefenen en verantwoordelijk zijn voor de eindtekening.

Vertrouwen

Via BIM samenwerken met bouwpartners betekent dat er veel vertrouwen is. De Groot Vroomshoop werkt tegenwoordig nauw samen met verschillende ketenpartners. BIM ‘dwingt’ min of meer af dat je al in een vroeg stadium van het bouwproject met elkaar samenwerkt.
Het gebouw dat je samen maakt, wordt nu eerst samen getekend, ontworpen en gebouwd. Dat schept een enorm vertrouwen want je blijft elkaar voortdurend opzoeken als bouwpartner. Bouwprojecten zouden vaker door dezelfde bouwpartners moeten worden gerealiseerd. Hiermee kunnen prachtige resultaten worden geboekt, besluit Vincent.

 

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie