Prefabriceren zorgt voor meer rust op de bouwplaats

Minder faalkosten door bugs uit het proces te halen.

In opdracht van een woningbouwcorporatie maakte Faay Vianen onlangs voor een rij van 10 renovatiewoningen een serie prefab-badkamers. Tien verschillende badkamers aldus directeur Monique de Vos-Faay.

“Elke unit is klantspecifiek ontworpen en uitgevoerd. Prefab, maar toch maatwerk. Een serie van één”, omschrijft de Vos-Faay deze trend in de bouw. Faay krijgt er steeds vaker mee te maken.

Kortere bouwtijden

Transformatie en renovatie zijn grote opgaven die om een andere manier van denken en werken vragen. De bouwtijden worden steeds korter. Bij de transformatie van een kantoor naar studentenwoningen begint Faay in de fabriek al aan de badkamerunits, terwijl men in het pand nog aan het slopen is.

Van bouwplaats naar montageplaats

De tijdwinst met prefab is groot en dat betekent dus ook een aanzienlijke kostenbesparing. De bouwplaats zal in de toekomst langzaam maar zeker veranderen in een montageplaats: Plug and play heeft de toekomst.

 
Dat er maar één bedrijf is betrokken bij ontwerp en productie leidt tot minder fouten, bugs, in het productieproces. Bij prefab gebeurt het meeste bij Faay in de fabriek: tegelen, installaties inbouwen, aansluitingen maken.

 
Dat hoef je op de bouwplaats dus niet meer op elkaar af te stemmen, niemand hoeft op elkaar te wachten, de communicatie vindt plaats met één partij en niet steeds apart met de loodgieter, tegelzetter of installateur.

 
Alle Faay producten zijn BIM-ready en dat zorgt voor minder faalkosten.

LEGOlisering

Prefab is geen ‘eenheidsworst’ meer. De vorm wordt seriematig geproduceerd maar kan toch klantspecifiek worden afgewerkt. Denk aan een prefabkeuken: alle apparaten zitten overal op dezelfde plaats, maar de frontjes zijn verschillend.

 
De zogenoemde LEGOlisering is in volle gang. Neem bijvoorbeeld de veranderingen in de zorg: mensen zullen steeds langer thuis blijven wonen en
daar moeten woningen op worden aangepast.

 
Het is relatief eenvoudig om op de begane grond een prefab badkamer toe te voegen om de woning zo gebruiksvriendelijk en levensloopbestendig te maken.

Vraag uit de markt

Prefab zorgt ervoor dat problemen eenvoudig kunnen worden opgelost. Bestaande woningen kunnen worden aangepast aan veranderende wetgeving op het gebied van bijvoorbeeld brandveiligheid of duurzaamheid.

 
Faay’s 2-resist plafondsysteem bestaat uit autonoom brandwerende plafondplaten met een brandwerendheid van 60 - 120 min. Onze na-isolatiewand Wall-in-One PG90 heeft een Rc-waarde van 3,85 en zorgt daarmee voor een betere epc-score.

 
De daarbij horende prefab dagkant sluit naadloos aan en beperkt het warmteverlies tot wel 20 procent. Faay luistert goed naar de vraag uit de markt en blijft innoveren want prefab bouwen is nog lang niet uitontwikkeld. Prefab bouwen heeft de toekomst.

 
Tekst: Anka van Voorthuijsen

 

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie