Duurzame gebouwen praktisch vertaald tijdens Week van de Bouw

(Re) Building The Future is een uitnodiging om integraal samen te werken.

Tijdens de Week van de Bouw kunnen opdrachtgevers, ontwerpers en bouwers inspiratie opdoen op en rondom het themaplein (Re) Building The Future, een initiatief van VBI en Duurzaam Gebouwd.

Tastbare cases, concepten en systemen vertalen een visie op duurzame gebouwen met oog op flexibiliteit, comfort en gezondheid. (Re) Building The Future is een uitnodiging om integraal samen te werken en de verbinding met andere partijen aan te gaan.

Verbinding

‘‘We merken dat het tijd is voor een volgende stap in de bouw. Er wordt al enige tijd gepraat over ketensamenwerking, -integratie en het delen van een visie. Maar wat we missen is het werkelijk verbinden van partijen en dat is precies de kracht van (Re) Building The Future.

 
Er wordt een duidelijke visie op duurzame gebouwen gepresenteerd met tegelijk de vertaling naar de praktijk. We willen zorgen voor verbinding in de bouw zodat er duurzame gebouwen ontstaan’’, aldus Martin Koppenhol, manager New Business Development van VBI.

Verder gaan dan content bieden

Op het themaplein (Re) Building The Future zijn partners vertegenwoordigd met een stand waar zij hun bijdrage aan flexibele, comfortabele en gezonde gebouwen presenteren. Daarnaast is er een dagelijks programma met onder andere market vision presentaties, workshops en round tables.

 
Duurzaam Gebouwd coördineert de inhoud en garandeert kwaliteit en kennisdeling. Volgens Richard Klein, directeur van Duurzaam Gebouwd, is het initiatief een belangrijke schakel voor vernieuwers in de bouw.

 
Klein: ‘‘(Re) Building The Future laat zien dat vernieuwers in de bouw kennis en netwerken moeten delen, van elkaar leren en integraal samenwerken. Wij nodigen mensen uit met ons in gesprek te gaan en daadwerkelijk de verbinding aan te gaan om duurzame gebouwen te ontwikkelen. Het doel is dus om verder te gaan dan alleen het aanbieden van interessante content.

 
We zien dat de bouwbranche de komende jaren in hoog tempo wordt getransformeerd naar de bouwindustrie: een industrie met totaalconcepten, garanties op geleverde eindproducten en excellente kwaliteit. En daar spelen we onder andere tijdens de Week van de Bouw op in’’.

Duurzame gebouwen

De invulling van een duurzaam gebouw begint volgens VBI met de pijlers flexibiliteit, comfort en gezondheid. De praktische vertaling van een duurzaam gebouw is te zien aan de hand van een bouwproject in binnenstedelijk gebied.

 
‘‘Momenteel wordt in Delft hard gewerkt aan de realisatie van het project Wonen boven de Hoven’’. De ontwikkeling en realisatie van deze woontoren wordt gedaan door Heembouw Wonen, de belegger van de huurwoningen is Van der Vorm vastgoed en het ontwerp is van Habeon Architecten. ‘‘Het casco van dit appartementengebouw van 13 lagen wordt in hoog tempo gerealiseerd. Dit heeft te maken met een innovatief systeem dat VBI heeft ontwikkeld’’ aldus Koppenhol.

Innovatie

Dankzij VBI’s innovatie kunnen nu ook in hoogbouw appartementen grote vrij indeelbare ruimtes worden gerealiseerd. Het DoorStapelSysteem is een optie bij de VBI Appartementenvloer en bij uitstek geschikt voor gestapelde bouw. De grote overspanning biedt optimale ontwerp- en indelingsvrijheid door het ontbreken van dragende binnenwanden. Hierdoor kan het gebouw ook in de toekomst steeds van indeling of van functie veranderen, zodat kan worden ingespeeld op de veranderende wensen van de eindgebruiker.

Inspelen op maatschappelijke ontwikkelingen

Door urbanisatie worden steden steeds belangrijkere woon-, werk- en leefomgevingen. Ruimtegebrek zorgt voor een toename van hoogbouw en hierbij is bouwsnelheid van belang in het terugdringen van geluid-, milieu-, en verkeershinder tijdens de bouwfase.

 
Met het DoorStapelSysteem wordt een forse tijdsbesparing in het bouwproces gerealiseerd. Hierdoor is er minder overlast voor de omgeving terwijl gelijktijdig de bouwplaats gebonden kosten worden verlaagd. Het gebouw wordt sneller opgeleverd en levert eerder rendement op voor de opdrachtgever of verhuurder.

Foto’s: Habeon Architecten

 

« Nieuws overzicht