Alucobond composietpanelen vrolijken Kop van Lombok op

Amsterdams architectenbureau Marlies Rohmer ontwerpt nieuw woon- en winkelcomplex ‘Kop van Lombok’ in Utrecht.

Zij stond ook in voor het masterplan van het volledige complex. Het bijzondere aan dit gebouw is zijn stedenbouwkundige betekenis. Het vormt namelijk de schakel tussen het stadsdeel Lombok en het bloeiende winkelgebied rondom het station nabij 't complex.

 
Ook Lombok straalt levendigheid en dynamiek uit, maar door zijn gebouwenstructuur met kleine delen en zijn allochtoon getinte bewonersgroep krijgt het een heel ander karakter. Rohmers nieuwbouw met als naam 'Kop van Lombok' moet daarom de brug vormen tussen beide stadsdelen.
De grijze sokkeltegels en de verticale vensterformaten doen denken aan nieuwgotische elementen. Ook het reliëf in de gevel die het gebouw een hoekig silhouet geeft, kunnen aan deze eeuw gelinkt worden..

ALUCOBOND gevelpanelen

Het ontwerp is echter dat van een robuust gebouw dat volgens Rohmer niet naar de gotiek verwijst maar het industriële verleden van de omgeving moet symboliseren. Bovenop de ondergrondse garage en de benedenverdieping met zijn winkelruimten staan twee afzonderlijke wooncomplexen die langs de straatkant één blok vormen.

 
De grotere constructie is rondom een centraal binnenplein gebouwd dat door een spel van tegels en ALUCOBOND®-aluminium composietpanelen wordt opgevrolijkt. In een vooruitstekende vlakkere strook staan in de vorm van een binnenstraat nog meer woningen waarvan sommige ook een balkon hebben.

Buurtgemeenschappen

Als we kijken naar de plattegronden, is het de bedoeling dat deze nieuwbouw de veeleer homogene bebouwing van het stadsdeel volgens een bepaald programma uitbreidt met zo divers mogelijke woningen. Ook de toegankelijkheid ervan varieert: sommige trappenhuizen zijn direct vanaf de straatkant toegankelijk, andere gebouwen kunnen enkel via de binnenpleinen worden betreden.

 
Zo ontstaan er binnen het grote geheel kleine buurtgemeenschappen die dankzij een wijd uitlopend dakterras toch nog over voldoende ruimte beschikken voor een gezellig samenzijn.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie