Sigma Façade Elastocoat basis voor renovatie kunstwerk watertoren Oostburg

Levensbron: levensechte druppels sijpelen uit watertoren in Oostburg.

De watertoren in Oostburg is al decennia hét herkenningspunt van het dorp in Zeeuws-Vlaanderen. Dit dankzij het levensgrote kunstwerk van Johnny Beerens dat de toren sinds 1995 siert.

Het kunstwerk ‘Levensbron’, een muurschildering van gigantische waterdruppels die uit de watertoren lijken te sijpelen, is levensecht en van heinde en verre te zien. De kunstenaar schilderde zijn werk onlangs opnieuw en maakte wederom gebruik van Sigma Façade Elastocoat.

Wond van Christus

De verf is onderdeel van een serie gevelverven - Sigma Façade, Sigma Siloxan en Sigma Silicat - die inzetbaar zijn voor gevelonderhoud, nieuwbouw en renovatie. Bijzonder is dat deze gevelverf nu ook gebruikt is voor artistieke doeleinden. Het kunstwerk symboliseert de wond van Christus, waaruit waterdruppels als bron van leven sijpelen.

Aanpassingen

Na een kleine 20 jaar was het kunstwerk toe aan een renovatie en net als toen gebruikte kunstenaar Beerens de Sigma Façade Elastocoat voor de schildering. Inmiddels zijn er zowel op technisch gebied als vanwege wetgeving een aantal aanpassingen aan de Elastocoat doorgevoerd. Hierdoor is de verf voor de schilder prettiger te verwerken.

 
Een kunstenaar stelt echter andere eisen aan een verf. Beerens: “De Sigma Façade Elastocoat is specifiek bedoeld voor onderhoud en nieuwbouw. Ik heb echter met deze verf een muurschildering met vloeiende verlopen van licht naar donker en van de ene naar de andere kleur geschilderd”.

Scheuroverbruggend

De belangrijkste redenen om deze verf toe te passen voor de onderhoudswerkzaamheden zijn de scheuroverbruggende elasticiteit, weervastheid en de duurzame, glanzende toplaag. Bram Wilhelm, als eigenaar van Duste Schilderwerken verantwoordelijk voor de grondlaag waarop het werk van de kunstenaar prijkt, is onder de indruk van Sigma Façade Elastocoat. ‘Alsof je een elastiekje om de toren spant’, omschrijft hij de schilderervaring.

 
Interessant detail: in de onderste druppel heeft Beerens een kleine afbeelding van zichzelf aangebracht, bij wijze van signatuur. De renovatie is in inmiddels afgerond.

 

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie