Prefab cellen garanderen snelle bouw penitentiaire inrichting Zaanstad.

De nieuwe penitentiaire inrichting Zaanstad wordt deels gebouwd met modulaire prefab betonnen units van Haitsma Beton. Het bedrijf levert 667 prefab bouwunits voor overwegend meerpersoonscellen.

De complete units met ingestorte voorzieningen garanderen een snelle plaatsing en afmontage.

Verkorte bouwtijd

In de woning- en utiliteitsbouw wint modulair bouwen met prefab elementen van hoge kwaliteit steeds meer terrein. Bouwtijdverkorting, geconditioneerde uitvoering en specifieke eisen zijn daarvoor de basis. De inrichting die het Rijksvastgoedbedrijf in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie op het bedrijventerrein Hoogtij te Westzaan laat realiseren, is daarvan een goed voorbeeld. Door een uitgekiend logistiek proces, waarbij prefab units worden gestapeld, wordt de bouwtijd aanzienlijk verkort.

Complexe engineering en productie

De ontwikkeling en het ontwerp van de complexe bouwelementen met diverse instortvoorzieningen (elektra, sprinkler, vloerverwarming, kozijnen en beveiliging) heeft de 3D BIM-engineering van de units de nodige energie en creativiteit gekost. Het produceren van dergelijke units is voor Haitsma Beton een nieuwe uitdaging, zowel technisch als logistiek. Systeembouw kent minimale toleranties en stelt hoge eisen aan de 3D-engineering en zeker ook aan de productie die speciale maltechnieken vergt.

Unieke producten

In één van de productiehallen worden de losse elementen gefabriceerd voor de combinatie van vloeren, daken en sanitaire tussenwanden. Vervolgens worden in een andere hal de vloeren in mallen gelegd, waarna de wanden worden ingestort. Na het ontkisten worden de schachtwanden geplaatst, het dak gemonteerd en de voegen afgewerkt.
Naast de engineering en productie verzorgt Haitsma Beton ook het wegtransport. Dankzij een goed samenspel van de diverse partijen in het bouwproces worden binnen extreem korte tijd van unieke producten een bijzonder gebouw gerealiseerd.

PI Zaanstad

De penitentiaire inrichting Zaanstad biedt plaats aan ruim 1.000 gedetineerden en is in eerste instantie zowel een huis van bewaring als een gevangenis. De penitentiaire inrichting is toekomstbestendig, kan multifunctioneel ingezet worden en is geschikt voor meerdere personen per cel. De opening van de penitentiaire inrichting is voorzien medio 2016.