Plafond met geïntegreerde verlichting loopt van binnen naar buiten door

Uniek plafond voor grootste multifunctionele gebouw van Nederland, De Rotterdam.

Het plafond (2500 m2) met binnenin uitstekende akoestiek en lichtreflectie en aan buitenkant hoge windlastwaarde en corrosiebestendig, is op maat ontworpen voor de gehele begane verdieping.

Het plafond bestaat uit twee lagen: een panelenplafond met een hoge reflectiewaarde en daaronder een roosterplafond. Daartussen bevinden zich de TL-armaturen. Door het reflectievlak wordt het licht optimaal verspreid door de ruimte. Daarnaast moest het binnenplafond voldoen aan hoge akoestische eisen.

 
Bijzonder is dat dit plafond naar buiten doorloopt, slechts gescheiden door een glazen pui. Hoewel het binnen- en buitenplafond in visueel opzicht hetzelfde lijken, voldoet het buitenplafond aan heel andere eisen. Het is corrosiebestendig en bestand tegen zware windstoten tot 150 km/uur.

Uniforme uitstraling

Om hieraan te voldoen heeft Hunter Douglas een speciale stormvaste constructie ontwikkeld die boven het panelenplafond is bevestigd. Daarnaast is het aluminium plafond aan de buitenkant voorzien van een corrosiewerende coating. Bovendien eiste de gemeente dat het plafond beschikt over een 50-jarige duurzaamheidverklaring. Het hele gebouw wordt gekenmerkt door de uniforme uitstraling van de gevels. Een uniforme uitstraling was ook gewenst voor het plafond op de begane grond en ziet er zowel binnen als buiten hetzelfde uit.

 
De architect wilde de omgeving zo naadloos mogelijk laten aansluiten op het interieur van het gebouw. Dit werd bereikt doordat op de 8,5 meter hoge begane grond de glazen vliesgevels ver terug liggen ten opzichte van de bovenbouw en het plafond van buiten naar binnen doorloopt.

Akoestiek

Aan de binnenkant van het gebouw wordt de bovenste laag gevormd door een reflecterend panelenplafond, waar de installaties van licht en ventilatie achter worden weggewerkt. Om te voldoen aan de hoge akoestische eisen qua binnenklimaat zijn de panelen geperforeerd en voorzien van een akoestisch vlies om geluid te absorberen en zo de galm te verminderen. Het plafond behaalt daarmee een αW-waarde van 0,85. De onderste laag is een roosterplafond.

 
Tussen deze twee typen plafonds zijn de lichtarmaturen verwerkt. Het licht straalt op het reflectievlak en wordt zo diffuus verspreid.

 
De Rotterdam heeft een oppervlakte van 162.000 m2. Het concept van het pand is een ‘verticale stad’: in de 44 verdiepingen huizen verschillende functies, waaronder een hotel, horecagelegenheden en een kantoor.

 

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie