Betere brandveiligheid in stallen noodzakelijk

Promat pleit voor grotere bewustwording onder staleigenaren.

Een grotere bewustwording van de risico’s op brand kan het aantal stalbranden aanzienlijk terugdringen.

 
De politiek en steeds meer brancheorganisaties pleiten voor een grotere bewustwording onder de staleigenaren over de risico’s en het belang van brandveilig bouwen. Kennisoverdracht is een stap in de goede richting. Promat biedt aannemers en staleigenaren de optimale ondersteuning om inzicht krijgen in de mogelijkheden en de risico’s.

 
Naast Promat en het NIVRE werkt ook Brandweer Nederland en het Aktieplan Stalbranden al enkele jaren aan het terugdringen van het aantal dierenslachtoffers bij stalbranden. Ook de overheid heeft via aanpassingen in het Bouwbesluit een signaal afgegeven dat het aantal stalbranden en het aantal dieren dat daarbij omkomt, fors verminderd dient te worden. De voorschriften tot het bedrijfsmatig houden van dieren zijn dan ook op verschillende vlakken aangepast.

Toepassen brandveilige materialen

Eén van de onderwerpen bij het terugdringen van stalbranden, is het toepassen van brandveilige materialen en het indelen van stallen en technische ruimtes in brandcompartimenten.

 
In het Bouwbesluit worden nadrukkelijke eisen aan brandgedrag van materialen gesteld. Want hoe groter de brandveiligheid van bouwmaterialen, hoe gunstiger dat is voor de snelheid van brandontwikkeling. Zo worden stallen aanzienlijk brandveiliger.

 
In het Bouwbesluit wordt geëist dat constructie-onderdelen en -aankledingen, die grenzen aan de binnen- en buitenlucht, dienen te voldoen aan brandklasse B-s2-d0 volgens NEN 13501-1. Hieronder vallen materialen als de onbrandbare Promatect-H en Promatect -100.

Brandcompartimenten

In de technische ruimten van stallen ontstaat vaak de brand. Vandaar dat deze ruimten als brandcompartiment moeten worden uitgevoerd. De stallen mogen bestaan uit compartimenten met een maximaal vloeroppervlak van 2.500 m2 (bijv. 50 x 50 m). Voor stallen die groter zijn moet - op basis van gelijkwaardigheid - worden bepaald of deze stallen voldoen aan de eisen die het bouwbesluit stelt voor de beperking van uitbreiding van brand.

 
Technische ruimten dienen een WBDBO (Weerstand Brand Doorslag en Brand Overslag) te hebben voor de tijdsduur van 60 minuten. Het gebruik van hout en kunststof bouwmaterialen moet kritisch worden bekeken.

Advies Promat

Promat biedt brandveilige materialen die optimaal voldoen aan de gestelde eisen. Promat adviseert staleigenaren en aannemers graag over de beste toepassing.

 

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie