Het DERAKO systeem: pure en eerlijke materialen voor TenneT

Wandlamellen Derako onderdeel van duurzaam kantoorgebouw TenneT.

Het in 2013 opgeleverde, nieuw gebouwde hoofdkantoor van TenneT in Arnhem, is een ontwerp van het architectenbureau Studio Groen + Schild uit Deventer. Het bureau won met dit project onlangs de international ‘2014 Design is award ‘large offices’.

 
Het uitgangspunt voor de materialisatie van het gebouw was Cradle to Cradle. Een bewuste keuze voor pure eerlijke materialen, verwerkt binnen een duurzaam en tijdloos ontwerp. De bij TenneT toegepaste interieur systemen zijn demontabel, geschikt voor hergebruik en niet formaldehyde houdend.

 
Meet en Connect is het gekozen thema en daarmee een belangrijk uitgangspunt voor het interieur ontwerp, waarmee de medewerkers een inspirerende nieuwe werkomgeving kregen.

 
Houten wandlamellen

Derako kan met het nieuwe wandmontage systeem volledig aan de Cradle to Cradle doelstellingen voldoen. Naast de hoge esthetische waarde van het wandsysteem, zichtloze paneelmontage, is hout een natuurlijk en eerlijk materiaal. In dit project is gebruik gemaakt van Wit Eiken, het toegepaste frame de basis van de systeemwand, is als grondstof herbruikbaar.

 
De massief houten Derako wandlamellen zijn zonder kans op beschadiging afneembaar van het wandframe en direct herbruikbaar in een nieuwe ontwerpsetting, zonder verlies van de constructieve waarden van de wandlamel.

 
Geronde wanddelen

Sommige wanddelen in dit ontwerp, zijn rondlopend ontworpen, in deze ronding is het standaard Derako wandframe geplaatst, de lamellen moesten hierbij radiaal gebogen geplaatst worden. Door de lamellen van special zichtloze uitsparingen te voorzien konden de niet voorgebogen wandlamellen probleemloos in het geronde wanddeel geplaatst worden zonder extra bevestiging technieken toe te passen.

 
De massief houten Derako wanden bezitten een goede akoestische waarde welke direct bijdraagt aan een goede werkomgeving. Mede ook door het natuurlijk materiaal gebruik en de mooie uitstraling van het hout maakt, dat de medewerkers de ruimte als prettig ervaren.

 
Het patroon en de breedte maatvoeringen van de lamellen zijn naar ontwerp van de architect geproduceerd.

 
Derako kan 1 op 1 inspelen op de Cradle to Cradle wensen zonder in te boeten op architectonische en of constructieve ontwerpvragen.

 
www.derako.com

« Nieuws overzicht