Woningcorporatie kiest Medite Tricoya als duurzame gevelplaat

Woningcorporatie in regio Nijmegen vervangt asbesthoudende gevelplaten tijdens renovatieproject.

Met de keuze voor het extreem duurzame plaatmateriaal Medite Tricoya zijn de gevels tenminste de komende 10 jaar onderhoudsvrij.

Vervanging asbest

Het renovatieproject betreft een complex van 4 bouwdelen in laag- en hoogbouw met een totaal aantal woningen van 167. Na eerdere ervaringen met asbestverwijdering besloot de woningcorporatie tot professionele verwijdering van de 40 x 120 cm grote platen zonder dat het uiterlijk van de woningen werd aangetast. De Rc-waarde van de gevel moest dalen tot 2 en de gevel moest komende 10 jaar onderhoudsvrij zijn.

Extreem duurzaam

Er werd gezocht naar plaatmateriaal dat extreme duurzaamheid combineert met een optimale verwerkbaarheid en tegelijkertijd prijstechnisch interessant is: de keuze viel op Medite Tricoya.

 
De houtvezels van dit plaatmateriaal zijn geacetyleerd, waardoor de MDF-plaat waterbestendig en zeer dimensioneel stabiel is. Het resultaat is een plaat die niet rot en in de breedte en lengte niet of minimaal werkt; zelfs niet na langdurig direct contact met water. Medite Tricoya plaatmateriaal wordt dan ook geleverd met 50 jaar garantie.

 
Bovendien laat de MDF-plaat zich net zo eenvoudig zagen, coaten, schilderen, schuren, spijkeren en bevestigen als elke andere houtvezelplaat. En de duurzaamheidsklasse 1 maakt Medite Tricoya even duurzaam als hardhoutsoorten zoals teak.

Slim gebruik van materialen

De toegepaste Medite Tricoya platen zijn 6 mm dik; in totaal werd ruim 5.800 m2 gevelbekleding geleverd. Omdat de asbestplaten waren voorgeboord en gespijkerd, kon het regelwerk worden hergebruikt. Om de gewenste Rc-waarde te bereiken, werd tussen de sponning en de buitenzijde van het paneel isolatie aangebracht. Het plaatmateriaal laat zich verwerken alsof het massief hout is. Zelfs profielen zijn op dezelfde manier aan te brengen als in gewoon hout. Voor de bevestiging van het plaatmateriaal met rvs-spijkers is gebruik gemaakt van een mal.

Voorlakken

Bij de keuze van plaatmateriaal werd ook gekeken naar onderhoud (verven). Mede door de hoge dimensionele stabiliteit van het Medite Tricoya plaatmateriaal zijn coatingsystemen mogelijk waarmee onderhoudscycli tot 15 jaar kunnen worden bereikt. De huidige gevelbekleding kan dan ook de komende 10 jaar weer onderhoudsvrij mee. Zo dalen de kosten van onderhoud.

Kenmerken
  • standaard leverbaar in de diktes 6, 9, 12, 15 en 18 mm met een afmeting van 244 x 122 cm;
  • de 15 en 18 mm dikke platen ook leverbaar in met afmeting 122 x 305 cm;
  • afwijkende afmetingen zijn op aanvraag beschikbaar;
  • o.a. FSC-gecertificeerd en voldoet aan de steeds belangrijker wordende milieunormen.

 
Meer over Medite Tricoya  

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie