Isolatieproducten Kingspan Insulation beperken risico brand

Brandveiligheid in de bouw van groot belang.

Brandveilige gebouwen zijn van cruciaal belang. Niet alleen vanwege mensenlevens en het risico op milieuvervuiling, maar ook vanwege de economische impact van een brand op een bedrijf.

Kingspan Insulation ontwikkelt haar producten om de risico’s van een brand zo veel mogelijk te beperken en breidt voortdurend haar kennis over brandveiligheid uit door branden, waar Kingspan-producten betrokken waren, te laten onderzoeken door onafhankelijke partijen.

Brandonderzoek

Vorig jaar woedde er een grote brand in een fabriekspand in Kampen en verwoestte het volledig. Als gevolg van stralingswarmte vatte ook het dak van het tegenovergelegen pand vlam. Dat platte dak was geïsoleerd met 65 mm Kingspan ThermaTM TR26 FM PIR-isolatie.
Ondanks dat het dak vlam vatte, brandde dat pand niet af omdat het vuur uit zichzelf doofde voordat er grote schade ontstond.
Kingspan Insulation vroeg Efectis - het gerenommeerde Nederlandse kennis- en onderzoekscentrum op het gebied van brand en brandveiligheid - te onderzoeken waarom de brand op het dak zich niet verspreidde en uit zichzelf doofde.

Warmtestroom

Uit het onderzoek bleek dat het dak werd blootgesteld aan een warmtestroom van meer dan 15 kW/m2 en temperaturen van boven de 320 °C voor een lange periode. Aangezien de brandontwikkeling op het dak gestopt is zonder interventie van de brandweer concludeerde het onderzoek dat de combinatie van de Kingspan ThermaTM TR26 FM isolatie en de PVC dakbedekking niet heeft bijgedragen aan verdere ontwikkeling van de brand. Zodra de warmtestroom verminderde, doofde het vuur op het dak onmiddellijk.

Verbetering eigenschappen

Het is duidelijk dat de Kingspan Insulation dakisolatie perfect gepresteerd heeft en een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het feit dat de schade het bedrijfspand minimaal is gebleven.
Het volledige rapport van Efectis over deze brand kan worden gedownload van de website van Kingspan Insulation.
De resultaten van het onderzoek onderstrepen de producteigenschappen van Kingspan ThermaTM TR26 FM dakisolatie op het gebied van brandveiligheid. De kennis die voortkomt uit het onderzoek van deze brand draagt bij aan de verbetering van de eigenschappen rondom brandveiligheid van alle producten van Kingspan Insulation.

www.kingspaninsulation.nl
 

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie