Modelwoning maakt mogelijkheden energiezuinig (ver)bouwen inzichtelijk

Daling energielabel G naar A++ dankzij doordachte renovatiesystemen Recticel Insulation.

In het Amsterdamse Stadsdeel West is een modelwoning ingericht om bezoekers te inspireren energiezuinige maatregelen te nemen. De bovenwoning is onderdeel van in 1959 gebouwde portiekwoningen toen efficiënt energiegebruik nog nauwelijks een rol speelde.

Met combinaties van moderne technieken en systemen voor na-isolatie van Recticel Insulation blijkt renovatie van verouderde woningen een duurzaam alternatief voor sloop en nieuwbouw.

Binnenmuurisolatie

Het nog niet gerenoveerde trappenhuis zorgt voor een groot contrast met het gemoderniseerde appartement op de bovenste verdieping. Tien centimeter dikke binnenmuurisolatie heeft van de spouwloze steensmuur uit de jaren 50 een ondoordringbare laag gemaakt.

 
Dit heeft een positieve invloed op het wooncomfort en energiekosten. Een opengewerkte hoek van het appartement toont hoe de hoogwaardige isolatie met een geïntegreerde afwerklaag van gipsplaat direct op de muur is bevestigd.

 
In vergelijking met traditionele glaswol verlies je veel minder binnenruimte. Dankzij de hoge isolatiewaarde is dik isoleren overbodig. Bovendien wordt deze prefab isolatie direct waterpas tegen de binnenmuren verlijmd. Na het afwerken van de stuiknaden is het systeem al klaar voor behang of stucwerk. Simpeler en sneller kan het eigenlijk niet.

Isofinish buitengevelisolatie

Een andere oplossing van Recticel Insulation is het geventileerde buitengevelisolatiesysteem Isofinish. Tijdens montage hoef je niet in de woningen te werken en verlies je geen binnenruimte. Bovendien kan een belangrijke esthetische verandering worden doorgevoerd, of juist worden gekozen voor exact hetzelfde gevelaanzicht.

Groendak

Het platte dak biedt zicht op de zonnepanelen die elektriciteit opwekken en de zonneboiler die het douchewater voorverwarmt. De groene, geluidsisolerende dakafwerking van sedum is aangebracht op Polygrow®, een lichtgewicht substraat van Recticel.

 
Een zonnebuis zorgt voor directe daglichttoetreding in de raamloze badkamer. Een HR-ketel aangevuld met een warmtepomp voedt de vloerverwarming.

Samenwerken

Een zorgvuldige uitvoering en onderlinge afstemming van alle maatregelen was het onderwerp van de kennissessie. In bouw- en renovatieprojecten worden veel fouten gemaakt die de energiezuinigheid van gebouwen teniet doen.

 
Diverse renovatiepartners waar onder Recticel Insulation, hebben met aandacht voor alle details hun inspanningen nauwkeurig op elkaar afgestemd. Het leidde tot een indrukwekkende labelsprong van G naar A++, en tot volop inspiratie voor alle navolgers van het goede voorbeeld.

 
In grote renovatieprojecten is om de tafel gaan met de juiste partners beter dan proberen het allemaal zelf te doen. Samenwerken aan de beste oplossingen, samen risico’s delen en problemen oplossen zorgt voor betrokkenheid en kwaliteit.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie