Goede akoestiek is gezonder dan u denkt

Gezondheidsaspect akoestiek onderschat.

Akoestiek en de mate waarin geluiden wel of niet als hinderlijk worden ervaren, bepalen voor een belangrijk deel de kwaliteit van ruimte. Toch lijkt akoestiek vaak een ondergeschoven kindje te zijn.

En dat terwijl het negatieve effect van slechte geluidsdemping al op verschillende manieren is onderzocht. In schoolvastgoed gaan leer- en doceerprestaties aantoonbaar achteruit.

Akoestiek is geen solo-spel

Goede akoestiek is geen solo-spel. Het gaat om een sluitende samenwerking tussen architect, facilitair manager en toekomstige gebruiker. En ook tussen opdrachtgever, aannemer en toeleverende partijen. BREEDVELD kan dan misschien voor een maximale akoestische barrière zorgen, inclusief bovenconstructies, maar als vervolgens de plafonds en vloeren de geluiddempende werking weer teniet doen, schieten gebruikers daar weinig mee op.

Slechte akoestiek beïnvloedt ons welzijn

In een reportage van het actualiteitenprogramma ‘Eén Vandaag’ werd onlangs nog aangetoond wat het effect is van ruimtes in zorginstellingen met een matige akoestiek. Ouderen blijken er eerder stress, hoofdpijn en een verminderd concentratievermogen te hebben. Galmende omgevingsgeluiden worden er als zeer irritant ervaren.

Samenspel tussen wand- en bovenconstructies

Hoe goed de geluidsdemping van (flexibele) wanden ook is, de kwaliteit ervan valt of staat met de aandacht die wordt besteed aan het bovenconstructiewerk. Dit is ook één van de redenen waarom BREEDVELD liefst zo vroeg mogelijk bij bouw- of renovatieprojecten wordt betrokken. In de voorfase kan nog geadviseerd en gestuurd worden, zodat ruimtes later ook echt de gewenste geluidsisolatie en het vereiste comfort krijgen.

 
Zowel wand- als bovenconstructie kunnen op zichzelf al met de juiste mix van geluidsisolerende materialen een zeer hoog dempingsniveau bereiken. Maar ook bepaalde afwerkingen kunnen hun steentje bijdragen. Denk aan afwerkingen met textiel of naaldvilt. Maar ook aan trendy afwerkingen met leer, zoals onze ‘chesterfield wanden’, geven naast een bepaald ‘cachet’ ook extra geluidsdemping.

 
Kijk voor meer informatie en inspiratie op www.breedveld.com/impressies.php of www.breedveld.com/bovenconstructies.php.

Daarnaast geeft onze bedrijfsfilm, gericht op afwerkingen techniek een goed beeld van hoe BREEDVELD zich voorbereidt op gewenste akoestische kwaliteiten.

 
Reageren? Stuur een mail naar info@breedveld.com.

 
Auteur: H. den Dikken

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie