AGC Glass is Cradle to Cradle glasleverancier voor nieuw FIFPRo gebouw

Belangenbehartiging profvoetballers vanuit nieuw duurzaam gebouw.

Moet het WK in Quatar in 2022 in de winter gehouden worden in plaats van in de zomer? Zijn er extra drinkpauzes tijdens de WK-wedstrijden nodig?

Over deze zaken wordt onder andere vergaderd in het nieuwe gebouw van de spelersvakbond FIFPRo. Onder duurzame omstandigheden, want het gebouw is net als de overige gebouwen in het Park 20|20 gebouwd volgens het Cradle to Cradle principe. Als enige C2C gecertificeerde glasleverancier in Europa, leverde AGC het glas.

Optimale balans

Bij het zien van het FIFPRo gebouw valt meteen het contrast op van het lichte glas en de beschermende aluminium overkapping. Een combinatie die zorgt voor een dynamisch geheel. Jeroen Grosfeld, architect bij N3O Architecten: “Dat beschermende gevoel wilden we inderdaad uitstralen. Het past ook precies bij de belangenbescherming die FIFPRo geeft aan de profvoetballers. Daarbij was de luifel ook praktisch gezien een goede keuze. Samen met de lamellen op de zuidgevel voorkomt het te grote zoninstraling.”

 
Marcel Cromzigt, adviseur bij AGC Glass: “Het is altijd zoeken naar een optimale balans tussen lichtdoorlatendheid en zonwering. Door gebruik te maken van de luifel, konden we de lichtdoorlatendheid groter maken, met behoud van zonwering.”

Zoveel mogelijk glas

Grosfeld: “We wilden zo groot mogelijke glazen oppervlaktes, waaronder ook één schuin glasoppervlak aan de voorzijde, en zo min mogelijk ander materiaal in het ontwerp toepassen. Een mooie uitdaging, vooral omdat je rekening moet houden met doorbuiging, met name bij de hoeken. Uiteindelijk hebben we in samenspraak met de gevelbouwer voor een aangepaste hoekoplossing gekozen, waarbij we toch onze ambities uit het ontwerp hebben kunnen waarmaken. We zijn erg blij met het resultaat!”

Duurzaam

Binnen het project Park 20|20 geldt de ambitie om alle gebouwen Cradle to Cradle, dus duurzaam, te ontwikkelen. Het FIFPRo project vormt hierbij het derde grote kantoor in rij. AGC is vaste glasleverancier bij de ontwikkeling van alle gebouwen in het park.

 
Cromzigt: “We zijn erg trots op onze Cradle to Cradle certificering. Aanvankelijk was het nog een beetje koffiedik kijken wat de ontwikkelingen op dit gebied zouden gaan zijn in de toekomst, maar we zijn ontzettend blij dat we juist in dat vroege stadium al gestart zijn met investeren. Daarin hebben we ons als glasleverancier echt kunnen onderscheiden.”

 
Opdrachtgever: FIFPRo.
Ontwerp: William McDonough + Partners
Uitwerking: N3O Architecten
Aannemer: IBB Kondor Oegstgeest.
Gevelbouwer: Alkondor, Hengelo.
Glasproducent: AGC Westland, Maasdijk.

 

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie