VELUX modulaire lichtstraten revitaliseren Zweeds schoolgebouw

Meer comfort en concentratie dankzij toepassing lichtstraten.

Het Zweedse Sågbäckgymnasiet, een schoolgebouw uit de 60-er jaren met een sheddakconstructie onderging een positieve transformatie dankzij toepassing van VELUX modulaire lichtstraten.

Om tot optimale prestaties te komen is goed licht is een basisvoorwaarde aldus schoolhoofd Hans Almgren. Hij is vooral tevreden over hoe de nieuwe gemeenschappelijke ruimte met de beeldbepalende sheddakconstructie functioneert.

Visuele diepte

De architecten hebben ernaar gestreefd om het gebouw te openen, het licht naar binnen te laten en visuele diepte te creëren zonder onbenutte, donkere hoeken. Nu kun je de buitenlucht zien en beleef je letterlijk wat voor weer het is. Goed licht bevordert het comfort en beïnvloedt de leerprestaties op een positieve manier.

Daglicht vanuit het noorden

In totaal werden 104 VELUX modulaire lichtstraatelementen in 4 sheddakopstellingen geplaatst. Het sheddak leende zich optimaal voor plaatsing van de lichtstraten op de noordzijde. De VELUX modulaire lichtstraten verlichten de binnenzijde zonder hinderlijke directe zoninstraling en voorzien de onderliggende ruimtes van goede daglichttoetreding, een hoge energieprestatie en door de te openen modules ook van beheersbare natuurlijke ventilatie.

Totaalconcept

Door de systematische opzet van het systeem ging het plaatsen snel. Belangrijk is de samenhang tussen de technische voorwaarden en de energieprestatie, zonder afbreuk te doen aan de esthetiek.
De volledige lengte van de lichtstraten is zichtbaar van de gemeenschappelijke ruimte tot in de praktijklokalen. Daglichttoetreding vanuit het noorden creëert een juiste sfeer in de nieuwe praktijkruimtes. Door mee te denken in het totaalconcept heeft VELUX het project mede tot een succes gemaakt. Bovendien hebben zijn er tijdens het project veel ervaring en nieuwe ideeën opgedaan met betrekking tot natuurlijke ventilatie en lichtstraten.

Eigentijds

Door de renovatie en de natuurlijke lichtinval heeft het Sågbäckgymnasiet zich ontpopt tot een eigentijdse 21e-eeuwse praktijkschool, waar zowel de studenten als de betrokkenen bij de renovatie trots op zijn.

Meer weten?

Wilt u de brochure van dit of andere voorbeeldprojecten ontvangen of weten over de VELUX modulaire lichtstraten? Ga naar de www.modulairelichtstraten.velux.nl of neem contact met ons op via modulairelichtstraten@velux.nl of bel (030) 662 96 29.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie