Massief-passief bouwen zet nieuwe norm in Nederland

Nederland heeft een achterstand als het gaat om passief bouwen, maar lang duurt dat niet meer.

In Vroomshoop verrees een van de eerste woonzorgcomplexen die volgens de ‘massief-passief’-methode van Recticel Insulation zijn gebouwd. De nieuwe aanpak fascineert. “Het is een avontuur waarin iedereen steeds enthousiaster wordt.”

 
Een passiefhuis maakt optimaal gebruik van passieve energiebronnen in huis, zoals zonlicht, de bewoners en apparaten. Het ‘actieve’ energiegebruik ligt dankzij hoogwaardige Recticel isolatie veel lager dan in traditionele nieuwbouw, maar tijdens het ontwerp- en bouwproces komt er ook veel meer bij kijken.

Energieneutraal

Vanaf 2020 moet alle nieuwbouw in Nederland energieneutraal zijn. Passief bouwen gebeurde oorspronkelijk op basis van houtskeletbouw en voornamelijk in de Scandinavische en Duitstalige landen. Met massief-passief wordt bedoeld dat het passiefhuis op de traditionele Nederlandse manier wordt gebouwd, dus met een luchtspouw, harde isolatieplaten in polyurethaan en massieve materialen als baksteen en kalkzandsteen.

Isolatie van Recticel

Zowel in Vroomshoop als in Wierden en Grijpskerke is gebruik gemaakt van isolatieplaten van Recticel Insulation. De PUR en PIR platen staan bekend als Eurowall en Eurofloor. Ze zijn voor hun hoge isolatiewaarde ultradun, zodat geen kasteeldikke muren nodig zijn om de passiefhuisnormen te bereiken. Volgens project engineer Nico Beijnen van Recticel Insulation werd ook in Grijpskerke in eerste instantie niet bewust gekozen voor passiefbouw. “Maar nu zouden de bewoners niet anders meer willen. De constante temperatuur zorgt voor een ongekend wooncomfort. En de extra bouwkosten, zo’n tien tot vijftien procent, zijn snel terugverdiend.”

Meer weten?

Surf naar massief-passief bouwen zet nieuwe norm in Nederland.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie