Zonwering wordt klimaatbeheersing met Somfy animeo KNX

Binnenzonwering helpt bij beheersen binnenklimaat.

De gevel van een gebouw, ook wel de ‘building envelope’ genoemd, vormt de scheiding tussen het binnen- en buitenklimaat van een gebouw of woning.

Aangezien de omstandigheden buiten wisselend zijn met betrekking tot zon, wind, temperatuur en vochtigheid en een zo gelijkmatig mogelijk binnenklimaat is gewenst, is het feitelijk vreemd dat de ‘gebouwschil’ in veel gevallen een weinig dynamisch karakter heeft.
De gevelkarakteristiek kan veelal maar op twee manieren worden aangepast. Het handmatig openen van ramen om te ventileren en het sluiten van zonwering en/of gordijnen om warmte tegen te houden en daglicht te regelen.
Juist het feit dat dit handmatig gebeurt, levert oncomfortabele situaties op. Ramen blijven open staan of worden te laat geopend. Zonwering wordt bediend als er al overlast is. Het is te warm of er is teveel lichtinval.

Optimalisering binnenklimaat

Door zonwering en eventueel ramen te voorzien van een automatisering, dus van een motor en besturingen, kan er op basis van verschillende parameters geanticipeerd worden op de omstandigheden.
Hierdoor kunnen met behulp van sensoren voor; zon, wind, regen en buitentemperatuur al zeer goede resultaten worden behaald om het binnenklimaat te optimaliseren. Wordt daarnaast ook nog gebruik gemaakt van aanwezigheidssignalering en CO2-meting, dan ontstaat er een ideale installatie.

Energie-efficiënt

Naast het verhogen van het werk- of wooncomfort draagt deze automatisering ook nog eens bij aan het energie-efficiënt maken van een gebouw. Je gebruikt de gebouwschil primair als klimaatinstallatie waarbij deze wordt aangevuld door de gebouwinstallatie met betrekking tot verwarmen, koelen, verlichting en ventilatie.

Koppelen

Hiermee wordt als eerste gebruik gemaakt van de gratis aanwezige natuurlijke energiebronnen; zonnewarmte, licht, lucht en pas daarna van steenkool, olie of gas.
Het is dus mogelijk om de bestuurde ‘dynamische’ gevel te koppelen aan de overige gebouwinstallaties. Door gebruik te maken van ‘open’ besturingsprotocollen kunnen netwerken ontstaan van diverse gebouwinstallaties.
Een door Somfy frequent gebruikt product en protocol is Somfy animeo KNX. Het KNX besturingsprotocol is uitermate geschikt om de gebouwinstallaties met elkaar te koppelen waardoor de automatische zonwering en eventuele geautomatiseerde ramen samenwerken met de verlichting, verwarming, koeling en ventilatie.

Besparing

Nu doet bovenstaande vermoeden dat de benodigde investering voor een dergelijke oplossing hoger is dan wat op dit ogenblik als ‘standaard’ wordt beschouwd. Niets is minder waar!
Door voor alle gebouwinstallaties, inclusief de besturing van de gevel, één besturingssysteem te kiezen, wordt de investering bovendien lager doordat er minder bekabeling nodig is. Gevolg: een verlaging van de installatiekosten.
De Somfy animeo KNX producten worden ook nog eens geleverd met gemakkelijke en tijdsbesparende stekkerbare oplossingen van Wieland en WAGO-Winsta. Hiermee worden niet alleen de installatiekosten maar ook de faalkosten, door foutloze aansluitingen, verminderd.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie