Glazen louvresystemen toepassen? Colt adviseert…

Top 3 criteria voor glazen lamellen als natuurlijke (brand-)ventilatie.

De populariteit van glazen louvresytemen toegepast als natuurlijk ventilatie of rookbeheersingssysteem neemt toe omdat het enerzijds een elegante manier van ventileren is en anderzijds functioneel inzetbaar als rookafvoer of luchttoevoer.

Er zijn veel aanbieders. Hoe bestelt u nu exact het systeem dat u nodig heeft? Er zijn 3 kritische vragen die u zou moeten stellen voordat u een glazen louvresysteem bestelt.

1. Is het systeem getest?

Vermijd teleurstellingen wat de kwaliteit betreft. Verrassend genoeg hebben niet alle leveranciers hun producten volledig laten testen volgens de huidige normen. Om kwaliteitskwesties te voorkomen, is het zaak dat een ventilatiesysteem volledig getest is volgens onderstaande standaarden:

  • EN 12101-2 (rook- en hitteafvoer ventilatoren);
  • EN 14351-1 (ramen en deuren);
  • EN 1026 (luchtdoorlatendheid);
  • EN 1027 (waterdichtheid);
  • EN 12211 (windresistentie).

 
Het is verstandig dat als alle testen zijn uitgevoerd er een testrapport wordt opgesteld door een onafhankelijk geaccrediteerd instituut. Bovendien moet u er rekening mee houden dat rook- en warmteafvoereenheden CE gemarkeerd en gecertificeerd moeten zijn volgens de EN 12101-2.

2. Wat is de performance en classificatie?

Niet alle ventilatie-eenheden kunnen hetzelfde! Glazen lamellensystemen lijken allemaal op elkaar, maar in de performance kunnen grote verschillen zitten. Houd daarom onderstaande minimale performance standaarden en classificaties aan, welke overeenkomen met de relevante EN norm:

  • U value - 2.6 W/m2K;
  • coëfficient (Cv) - 0.58;
  • luchtdoorlatendheid - Class 3 (Overeenkomend met EN 12207);
  • weerdichtheid - Class 4 A (Overeenkomend met EN 12208);
  • windweerstand - Class A 5 (Overeenkomend met EN 12210).
3. Welke regeling heeft het systeem?

Iedere ventilatie-eenheid heeft een eigen bedieningsmechanisme. Dat kan een eenvoudige handbediening zijn of een moderne modulaire, automatische getrapte aansturing. Automatische aansturing is het meest voor de hand liggend om de eenvoudige reden dat veel van deze systemen op hoog dan wel op laag niveau in het gebouw geplaatst zijn als onderdeel van het natuurlijke rookafvoersysteem.

 
Definieer de gewenste aansturing in een vroeg stadium. Vaak is de bedrading en aansturing slecht vermeld als ‘bediening via het BMS (brandmeldsysteem). Dit is echter niet toereikend.

 
Ventilatie-eenheden die bij brand worden ingezet voor de afvoer van rook en hitte of de luchttoevoer van vervangingslucht ten behoeve van de afvoer van rook en hitte, dienen vanuit een eigen bedieningskast te worden aangestuurd. Ook de systemen die worden ingezet voor uitsluitend dagelijkse ventilatie kunnen niet direct via BMS aangestuurd worden. Ook deze systemen moeten door een eigen bedieningspaneel aangestuurd worden.

Aansluitspanning en vermogen

Beoordeel ook kritisch de benodigde aansluitspanning en vermogens van de geselecteerde bedieningsmechanismen. Zo kan de keuze voor een 24 V motor interessanter lijken dan de keuze voor een 230 V motor. In de schakelkast dient dan een omvormer te worden voorzien en is er vaak sprake van benodigde bekabeling met een grotere diameter waardoor per saldo de keuze voor 24 V duurder uitvalt dan voor 230 V.
Vaak wordt in een publieke omgeving niet eens gekeken naar een bediening op basis van perslucht. Echter, een bediening op basis van perslucht is robuust en energetisch interessant.

 
Conclusie: vraag het de specialist!

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie