Unieke ontwikkeling op het gebied van brandwerende coatings

Sika® Unitherm® Platinum biedt betrouwbare bescherming bij brand.

Eén van de grootste zuivelondernemingen is uitgebreid met een fabriek die melkpoeder produceert voor kindervoeding. Voor dit project was een brandwerende coating nodig voor de hoofddraagconstructie (tot 60 min. brandwerend).

 
De oplossing was Sika® Unitherm® Platinum. Deze coating levert betrouwbare bescherming bij een brand als het gaat om staalconstructies.

Microporeuze schuimlaag

De thermische energie uit het vuur wordt omgezet en de oorspronkelijke mm dikke coating wordt een microporeuze schuimlaag die de staalconstructie isoleert tegen de hitte en de opwarming ervan vertraagt. Dit duurzame product is geurarm, slagvast, oplosmiddelvrij en CE-gemarkeerd volgens ETAG 018 (berekening volgens EN 13381-8).

 
De hoofdconstructeur berekende de kritische staaltemperatuur. Duidelijk werd wanneer de constructie bezwijkt zonder brandwerende coating. De uiteindelijk benodigde laagdikte bleek veel lager te zijn dan bij de aangenomen kritische staaltemperatuur van 500 tot 550°C.

Transport

Sika® Unitherm® Platinum is een oplosmiddelvrije epoxy en ook nog corrosiewerend. Erg belangrijk in een fabriek waar vocht vrijkomt door reiniging i.v.m. hoge hygiënecriteria. Pluspunt was ook dat de coating in de straalshop kon worden aangebracht: 24 uur uitharden en de staalconstructie met de harde, dunne coating kan op transport naar de bouwlocatie. Je kunt er met een hamer op slaan, zonder dat de coating afbrokkelt. Dat is iets anders dan de traditionele coatings die bros zijn en die daarom in het werk moeten worden aangebracht.

Gezonder werken

Sika vindt maatschappelijk verantwoord ondernemen belangrijk. Sika® Unitherm® Platinum is de eerste Europees gecertificeerde brandwerende coating die geen oplosmiddelen bevat. Het is daarom een stuk gezonder en prettiger werken voor de verwerkers dan met een andere brandwerende coating. De verwerker heeft geen last van geur en ongezonde dampen na het spuiten van de coating.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie