Mini luchtbehandelingskasten besparen geld in utiliteit

Meer focus op ruimte- en kostenbesparing in de zorg.

Goedkoper, sneller en duurzamer. Mini Luchtbehandelingskasten in plaats van één grote LBK met ruimtevretende kanalenstelsels. ClimaRad krijgt ‘gezelschap’ in deze groeimarkt.

 
Ook in Nederland zijn Mini LBK’s als de ClimaRad Sensa bezig aan een snelle opmars. Oftewel: gebouwen laten ademen via de gevel middels kleine kastjes per vertrek. Dit blijkt niet alleen goedkoper in aanleg, maar ook in exploitatie. Ondertussen zijn er naast ClimaRad BV zijn meerdere leveranciers.

Ruimtebesparing

Een struikelblok bij centrale luchtbehandelingskasten zijn de kanalen die veel ruimte innemen (ong. 9 procent van het gebouwvolume). Tel daarbij de ruimte die nodig is voor schachten; ruimte die ook als gebruiksruimte gebruikt of verhuurd had kunnen worden. En wat te denken van de in- of uitpandige opstelplaats voor de luchtbehandelingskast met de daarbij benodigde veiligheidsmaatregelen.

Energieverbruik

Bij het ventileren van het gebouw moet vervuilde lucht afgevoerd worden en verse lucht toegevoerd. Bij centrale luchtbehandelingskasten worden hiervoor duizenden m3’s lucht verpompt over tientallen meters kanalen, met honderden Pascals aan drukverschil. Qua elektriciteitsverbruik niet bepaald duurzaam.

 
Daarbij gaat veel (warmte)energie verloren door de lange kanalen waardoor het rendement van de WTW daalt. Beter is dan om de luchthoeveelheden per vertrek lastafhankelijk te maken.

Onnodig lage relatieve luchtvochtigheid

Onnodige ventilatie in de winterperiode zorgt voor uitdroging van de lucht. Door per vertrek CO2-gestuurd te ventileren, stijgt de Rv van bijvoorbeeld 20 naar 30 procent waardoor een dure (centrale) bevochtiger niet nodig is.

Verlaging onderhoudskosten

Doordat de ingebouwde vraagsturing nauwkeurig de hoeveelheid ventilatielucht doseert, stroomt er veel minder lucht door de filters. Standtijden zijn daardoor veel langer dan de zakkenfilters in een centrale LBK en door het ontbreken van lange kanalenstelsels gaan de schoonmaakkosten omlaag.

 
Meer technische info over de ClimaRad Sensa

 

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie