Haags Gemeentemuseum krijgt transparante overkapping binnentuin

Overkapte binnentuin biedt mogelijkheid tot publieksontvangst ‘met allure’.

De binnentuin van het Gemeentemuseum in Den Haag ondergaat momenteel een grote metamorfose, waarbij het museum wordt verrijkt met een groots glazen atriumdak.

 
De maatsystematiek en het gedachtegoed van Berlage vormen een belangrijk uitgangspunt in het architectonische ontwerp van Braaksma & Roos Architecten voor de overdekte binnentuin.

Design & Build

Het abstracte glazen dak boven de staalconstructie van kolommen en balken is een verwijzing naar Berlage. Vanwege het uitdagende volledig glazen dak is Octatube als specialist in dragende glasconstructies al in een vroeg stadium in het bouwteam betrokken bij haalbaarheidstudies en de ontwerpvarianten.Voor deze ‘Design & Build’ opdracht treedt Octatube tevens op als hoofdaannemer.

Low iron glas

De constructie van het glazen dak bestaat uit meer dan 200 glazen vinnen, waarvan de helft hangt aan transparante glazen hoofdvinnen van meer dan 10 meter lang. De glasvinnen zijn afgedekt door geïsoleerde glaspanelen. Er is bewust gekozen om alle glascomponenten in low iron glas te maken, waardoor ze extra transparant zijn en in de binnenruimte geen verkleuring van objecten veroorzaken.

Uitdaging

Het dak wordt gedragen door 8 stalen kolommen, maar de belastingen worden voor een deel ook afgedragen op het monumentale museumgebouw. Behalve de vooruitstrevende glasdetaillering biedt de overkapping en renovatie van de binnentuin ook uitdagingen met betrekking tot hemelwaterafvoer, het binnenklimaat, koeling, elektra voorzieningen, akoestiek en brandveiligheid. De interdisciplinaire aanpak van het bouwteam leidt tot integrale oplossingen van deze thema’s.

 
Met de integratie van verschillende specialismen wordt de bouwtijd zo kort mogelijk gehouden en de overlast voor het museum beperkt.

 
De oplevering staat gepland op 14 maart 2014.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie