Xella Multipor minerale isolatieplaten verdrievoudigen Rc-waarde monumentaal pand

Gronings landhuis Insulinde benadert warmteweerstand moderne nieuwbouwwoning.

Het rijksmonumentale landhuis Insulinde in Haren uit 1919 is onlangs gerenoveerd met Multipor minerale isolatieplaten van Xella. Dit resulteert in een warmteweerstand met Rc-waarde 3 m2K/W (Rc-waarde nieuwbouwwoning bij benadering).

 
Voor de renovatie was de Insulinde slecht geïsoleerd. Het landhuis had overal enkele beglazing en een eensteensmuur. Door de toepassing van Multipor is de Rc-waarde verdrievoudigd naar 3 m2K/W. De cellenbetonnen isolatieplaten bleken eveneens geschikt om vochtproblemen in het monumentale pand te voorkomen. Multipor reguleert vocht en voorkomt daarmee nare gevolgen als schimmels. Dit draagt bij aan een comfortabele leefomgeving.

Rechtstreeks op de wand

Om in Insulinde een prettig binnenklimaat te realiseren, is goede isolatie van de gebouwschil noodzakelijk. De buitenwanden moesten geïsoleerd worden. Een optie was om voorzetwanden te gebruiken, maar dit gaat ten koste van het vloeroppervlak. Daarom is gekozen voor Multipor isolatieplaten, die je rechtstreeks op de wand kunt aanbrengen. Ten opzichte van een voorzetwand betekent dat zomaar 20 centimeter extra vloeroppervlak bij elke te isoleren wand.

Karakteristieke details

Omdat het een rijksmonument is, moesten karakteristieke details behouden blijven. Multipor is eenvoudig om deze details heen te monteren. De platen zijn met een stanleymes op maat te snijden om ze zo te laten aansluiten op lastige hoekjes, die kenmerkend zijn voor monumentale panden.

 
Een voorbeeld is het plafond dat uit houten balken bestaat. Vanwege de zachtheid kunnen in de Multipor platen inkepingen gemaakt worden zodat ze de balken goed omsluiten. Een ander obstakel was een aantal architraven, ofwel brede houten sierlijsten, die bij de afwerking van de kozijnen zitten. Hier is gekozen om eerst een aftimmering te maken als bevestiging van deze architraven om daar vervolgens met Multipor tegenaan te werken. Door de lichtheid van de platen gaat de verwerking ook nog eens snel een makkelijk.

 
Insulinde wordt naar verwachting begin 2014 opgeleverd. 

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie