Lichtkoepels voorzien corporatiewoningen van voldoende daglicht

VELUX werpt nieuw licht op bestaande corporatiewoningen

Daglicht is onmisbaar in de moderne woning. Soms is het alleen niet zo eenvoudig om via de gevel voldoende daglicht binnen te laten komen. In zulke gevallen kan een lichtkoepel uitkomst bieden.

De Oranjewijk in Numansdorp heeft de afgelopen jaren een ware metamorfose ondergaan. Maar liefst 56 naoorlogse woningen gingen tegen de vlakte om plaats te maken voor moderne nieuwbouw. Om hierin voldoende daglicht te laten doordringen, is gewerkt met lichtkoepels in het platte dak van de keuken.

Rol lichtkoepels

In een groot deel van de 55-pluswoningen is gewerkt met lichtkoepels. Projectleider Richard Reedijk van de verantwoordelijke woningcorporatie HW Wonen vertelt waarom: “Net als veel andere corporaties bouwen wij vaak op inbreidingslocaties waar het formaat van de kavels al vastligt. Omdat we hierop grondgebonden wilden bouwen, kregen veel woningen een ondiepe achtertuin waar je geen vrijstaande berging kwijt kunt. Deze is daarom aan de woning vastgebouwd. Dit ging ten koste van het keukenraam. Daarom worden de keukens via lichtkoepels van ruim voldoende daglicht voorzien.”

Veiligheid voorop

Wanneer het platte dak eenvoudig opklimbaar is, is het belangrijk dat de toegepaste lichtkoepel inbraakwerend is. HW Wonen heeft daarom in samenspraak met BTR architectuur + bouwkunde gekozen voor VELUX lichtkoepels. Deze voldoen als eerste in Nederland aan de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen.
Tevens voldoen ze aan weerstandsklasse 2 en de eisen van het Bouwbesluit 2012. VELUX lichtkoepels met polycarbonaat schaal zijn bovendien de enige lichtkoepels die voorzien zijn van het KOMO certificaat.

Isolerend en onderhoudsvrij

Duurzaamheid speelde bij de keuze voor VELUX lichtkoepels eveneens een rol, zowel op het gebied van toekomstbestendigheid als van energiebesparing. Omdat de energiekosten een steeds groter deel uitmaken van de woonlasten van bewoners is het voor de betaalbaarheid essentieel dat huurwoningen energiezuiniger worden.
De innovatieve VELUX lichtkoepel heeft de hoogste isolatiewaarde van alle lichtkoepels. Dit komt door een glaselement met HR++ veiligheidsbeglazing, voorzien van een UV-filter, dat direct onder de koepel is aangebracht. Bovendien blijft de lichtkoepel hierdoor vrij van condens.
Door de hybride opbouw is de VELUX lichtkoepel daarnaast superstil bij een fikse regen- of hagelbui; er dringt nauwelijks contactgeluid door. Duurzaamheid heeft ook te maken met een lange levensduur. Daarom is de opstand van PVC gemaakt en de koepel zelf van acrylaat of polycarbonaat. Zo bestaat het enige onderhoud uit af en toe wassen van de schaal met een emmer water, zodat de lichtdoorlaat optimaal blijft.

Vragen?

Heeft u vragen of behoefte aan persoonlijk advies?
Neem dan contact op met Jeroen Janssen - Account Manager VELUX lichtkoepels – via (06) 303 569 13 of jeroen.janssen@velux.nl.
Meer informatie vindt u ook op www.velux.nl/lichtkoepel

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie