Techcomlight wint Spirit of Innovation Award met SmartLED

Ingenieuze combinatie van daglichtbuis en led-armatuur verlicht dag en nacht

De SmartLED van Techcomlight is de winnaar van de Spirit of Innovation Award 2013. Het is de unieke combinatie van kosteloos daglicht en ultrazuinige leds.

De jury: “Door de combinatie  van de Solatube® en de SmartLED is er nu één product welke twee keer energie bespaart. Dit is zeker vernieuwend te noemen. Het totaalconcept in combinatie met toepassingmogelijkheden voor de gebouwde omgeving heeft de jury met veel overtuiging doen besluiten om Techcomlight als winnaar te kiezen.”

Energiebesparend

Overdag geniet men van de weldaad van gratis daglicht op praktisch elke plek onder het dak door het Solatube® daglichtsysteem. Maar overdaglicht stopt ’s avonds. Daarom ontwikkelde Techcomlight de SmartLED. Zodra het daglicht minder wordt schakelt de SmartLED automatisch over op de ingebouwde ledverlichting. De energiekosten blijven minimaal en binnenruimtes zijn altijd goed verlicht. De jury: “Het is ook een belangrijk Nederlands principe. Ledverlichting geeft goedkoop licht, en goedkoop is mooi, maar gratis is beter. Dus daglicht komt daar heel goed bij van pas.”

Ontwikkeling

Op het eerste gezicht lijkt de SmartLED een eenvoudige toepassing, maar de ontwikkeling heeft nog wel de nodige hoofdbrekers gekost, geeft Mark Veldjesgraaf, hoofd commercie Techcomlight, toe.  “De ontwikkeling verliep niet zonder problemen. Door de compacte armatuur werd de lucht in de Solatube te warm. Door gebruik te maken van een op maat  gemaakte actieve koeling wordt deze warmte voorkomen. Ook wilden we de lichtopbrengst waarborgen. Dat hebben we gedaan door de leds iets meer licht te laten produceren dan de opbrengst uit daglicht.”

Meer informatie

Vanaf heden brengt Techcomlight de SmartLED op de Benelux markt. Voor meer informatie www.solatube.nl/smartled

SmartLED heet inmiddels TechLED

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie